KJE BO SMUKA ZA BOŽIČNE PRAZNIKE? "Bolje je, če bo prepovedano, prizadete panoge pa dobijo sredstva EU"

Svet

Italijanska dežela Furlanija-Julijska krajina zahteva enotna pravila v Evropi glede smučarskega turizma v času letošnjih božičnih praznikov. Podobnega mnenja so tudi v deželi Piemont na severu države. Nemški finančni minister Olaf Scholz se je medtem zavzel za evropsko zaprtje smučišč.

Predsednik FJK Massimiliano Fedriga je na včerajšnji novinarski konferenci v Trstu zahteval, da bi morala biti pravila po vsej Evropi enaka. "Sicer bomo priča paradoksalnim razmeram, ko bodo Italijani preživeli smučarske počitnice v Avstriji in nato ob vrnitvi širili virus. To bo povzročilo nove okužbe in dodatno gospodarsko škodo," je poudaril, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Fedriga je še dejal, da zaprtje meja ali karantena za Italijane, ki dopustujejo v tujini, nista prava rešitev. Izrazil je upanje, da bo Evropska unija sprejela enotno odločitev.

Podobnega mnenja je tudi predsednik Piemonta Alberto Cirio. "Ne sme se zgoditi, da bo v Franciji veljajo eno pravilo, drugo pa v Italiji. To bi bil nesmisel. Bolje je, če bodo smučarske počitnice med božičnimi prazniki prepovedane v vsej Evropi, prizadete gospodarske panoge pa dobijo sredstva EU," je dejal Cirio.

Italijanska vlada naj bi predvidoma v torek sprejela odločitev glede koronskih ukrepov v času božičnih praznikov, tudi glede smučanja.

V Italiji so v začetku novembra sprejeli stroge koronske ukrepe, ki so že začeli kazati rezultate. Število novih okužb z novim koronavirusom in smrti bolnikov s covidom-19 se v zadnjih dnevih znižuje.

Medtem se je tudi nemški finančni minister Scholz danes zavzel za evropsko zaprtje smučišč zaradi pandemije covida-19.

"Največja žarišča širjenja okužb so bila smučišča, tega ni nihče pozabil," je na vprašanje pred srečanjem finančnih ministrov evrske skupine dejal Scholz. Dejal je še, da se mu zdi predlog nemške kanclerke Angele Merkel, da do 10. januarja na evropski ravni ne bi bilo smučarskega turizma, "pravilen".

Vprašanje odprtja smučišč v letošnji koronski zimi je na evropski ravni deležno burnih razprav. Avstrija in Češka sodita med države, ki si želijo, da bi se smučišča odprla. Italija in Nemčija na drugi strani temu nasprotujeta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija