'KITAJSKI BOJEVNIKI IZ MAREZIG': Na pustni torek dopoldan v Kopru! (FOTO, VIDEO)

Koper

Atraktivna zasedba Vaških godcev iz Marezig se v veselem duhu pustnega časa, ki se prepleta s kitajskim novim letom, na pustni torek dopoldan odpravlja v Koper. Ta svojevrstna skupina glasbenikov tokrat predstavlja neustrašne kitajske bojevnike, ki bodo tudi Koprčankam in Koprčanom ter obiskovalcem Kopra, ponudili čudovito glasbeno pustno doživetje. Kostumi, ki jih nosijo, so izvirna tradicionalna oblačila s kitajske Tehniške univerze v Ningboju, s katero sodeluje član Vaških godcev, dr. Marko Vidnjevič.

Omenjena zasedba že od sobote dalje aktivno igra, poje in širi smeh ter dobro voljo v Marezigah, a vrhunec bo v torek dopoldne, ko se bodo z glasbo in barvitimi kostumi predstavili v Kopru. Hanfu, tradicionalno kitajsko oblačilo, bo tako zaživelo na mestnih ulicah, predstavljajoč kitajske bojevnike v vsej svoji tradicionalni veličini.

Posebna zahvala gre kitajskim prijateljem, ki so omogočili Vaškim godcem uporabo in predstavitev njihovega tradicionalnega oblačila, in s tem dodatno utrdili most med kitajsko in slovensko kulturo. Vaški godci so hvaležni za to sodelovanje in bodo morda v prihodnosti še večkrat nastopali v teh prelepih oblačilih, kar bo prispevalo k bogatitvi kulturne raznolikosti v Sloveniji.

Skupina Vaških godcev, sestavljena iz dobrih 30 članov, vključno z dekleti, fanti, mlajšimi deklicami in dečki, že desetletja skrbi za ohranjanje pustne tradicije. Z glasbo, kostumi in vedno svežimi idejami razveseljujejo prebivalce Marezig, s svojo pustno parado pa ustvarjajo nepozaben zaključek prazničnega obdobja od božiča do pepelnične srede.

Ob pustnem vzdušju predstavljajo svoje umetniško delo, izvajajoč glasbo, ki sega od narodno-zabavne do popularne, ter bogatijo kulturno dediščino zaledja Kopra. Vaški godci so dobro sprejeti med vaščani Marezig, tudi naključni poslušalci pa se navdušujejo nad njihovimi nastopi ter pogosto spontano zapojejo ali zaplešejo ob zvokih njihove glasbe.

Zasedba Vaških godcev ne služi le pustu; redno nastopajo na različnih dogodkih, kot so poroke, rojstni dnevi in zasebne zabave, predvsem za domačine v zaselkih okrog Marezig in tudi iz Kopra. Večina članov je glasbeno izobraženih, vendar pa se vsa glasba izvaja na 'pamet', zato bistveno vlogo zavzema improvizacija.

Gre za odlično etnomuzikološko doživetje, ki je sicer prisotno tudi drugod, a Vaški godci iz Marezig in Pihalni orkester Marezige predstavljajo posebnost v slovenskem prostoru. Namreč iz majhne vasi Marezige, ki šteje le 2.000 prebivalcev, je več kot 50 le-teh del tega orkestra, ki bo leta 2026 praznoval že 120-letnico obstoja.

Uspešnost glasbene in etnomuzikološke izvedbe pa gre v veliki meri pripisati tudi podpori Glasbene šole Koper. V tem kontekstu ni odveč spodbuditi mlade talente, da se vpišejo v glasbeno šolo, se pridružijo Pihalnemu orkestru Marezige in kasneje Vaškim godcem, ter tako nadaljujejo tradicijo slovenske Istre.

Na koncu velja omeniti še manjšo skupino Kitajcev, ki živi v Sloveniji. Vaški godci iz Marezig izražajo iskrene čestitke in voščila kitajskim državljanom ob lunarnem novem letu, ki ga praznujejo v znamenju zmaja.

Vabljeni v Koper v torek dopoldan, ko bodo 'kitajski bojevniki iz Marezig' ustvarjali glasbeno čarobnost na različnih lokacijah v mestu, v bližini Mestne občine Koper in trgovskih centrov. Pridružite se tem simpatičnim glasbenikom ter doživite prijetne trenutke, polne veselja, ki jih prinašajo s seboj!

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija