KITAJCI TRDNO Z RUSI: Xi Putinu zagotovil podporo

Svet

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes v telefonskem pogovoru ruskemu kolegu Vladimirju Putinu zagotovil, da bo Peking še naprej podpiral Moskvo pri vprašanjih suverenosti in varnosti. Voditelja sta se dogovorila tudi za okrepitev gospodarskega sodelovanja, so po pogovorih sporočili iz Kremlja.

Kitajska je pripravljena še naprej podpirati Rusijo pri vprašanjih, ki zadevajo ključne interese in glavna vprašanja, kot sta suverenost in varnost, je po poročanju kitajske državne televizije CCTV, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, dejal Xi. Kot je dodal, je Peking pripravljen okrepiti strateško usklajevanje med državama ter komunikacijo in usklajevanje v mednarodnih in regionalnih organizacijah.

Kitajski predsednik je tudi pohvalil "dobro dinamiko razvoja" dvostranskih odnosov od začetka leta v času "globalnih pretresov in sprememb".

Iz Kremlja so po pogovorih sporočili, da sta se Putin in Xi dogovorila za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, poroča AFP.

"Dogovorila sta se o širitvi sodelovanja na energetskem, finančnem, industrijskem, prometnem in drugih področjih, ob upoštevanju razmer v svetovnem gospodarstvu, ki so postale bolj zapletene zaradi nezakonite politike sankcij Zahoda," so sporočili.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino, je bil to drugi pogovor med voditeljema dveh velesil.

Kitajska, ki je tesna diplomatska in gospodarska partnerica Rusije, ni obsodila ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Peking se sicer strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k vojni v Ukrajini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija