KIM JONG-UN POZVAL H KREPITVI PRIPRAV NA VOJNO: Odstavil načelnika generalštaba vojske, govoril naj bi tudi o obsežnih vojaških akcijah

Svet

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je odstavil načelnika generalštaba vojske in pozval h krepitvi priprav na vojno, vključno s povečanjem proizvodnje orožja in števila vojaških vaj, danes poročajo severnokorejski mediji. Z generali naj bi med drugim govoril o obsežnih vojaških akcijah proti Južni Koreji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na srečanju z najvišjimi generali severnokorejske vojske je Kim po poročanju državne tiskovne agencije KCNA odstavil načelnika generalštaba Pak Su-ila in ga zamenjal z namestnikom maršala Ri Yong-gilom. Pak je bil sicer na položaj imenovan konec decembra lani, podrobnosti njegove odstavitve pa niso znane.

Na srečanju naj bi Kim z generali med drugim razpravljal o obsežnih vojaških akcijah proti Južni Koreji. Po navedbah KCNA naj bi bilo na dnevnem redu tudi "vprašanje vojnih priprav" in zagotavljanje "popolne pripravljenosti na vojno".

Voditelj naj bi pozval h krepitvi proizvodnje orožja, opreme in streliva ter k aktivnemu izvajanju vojaških vaj. Poleg tega naj bi se z generali pogovarjal tudi o pripravah na veliko vojaško parado ob 75. obletnici ustanovitve Severne Koreje, ki bo 9. septembra.

Konec julija je Pjongjang organiziral veliko vojaško parado ob 70. obletnici premirja v korejski vojni, na kateri je predstavil svoje najnaprednejše orožje, vključno z balističnimi raketami in vohunskimi brezpilotnimi letalniki. Udeležili sta se je tudi delegaciji Kitajske in Rusije, vključno z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Do odstavitve Paka in domnevne krepitve priprav na vojno Severne Koreje prihaja v času, ko se ZDA in Južna Koreja pripravljata na velike skupne vojaške vaje konec meseca. Te Pjongjang obravnava kot vaje za invazijo, glede katerih je že večkrat zagrozil z odločnimi protiukrepi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija