Kijev krepi ofenzivo na vzhodu Ukrajine

Svet

V Donecku na vzhodu Ukrajine se danes nadaljujejo spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki. Mesto je v rokah proruskih separatistov, ukrajinska vojska pa je napovedala okrepitev ofenzive in na območju uporabila tudi tanke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Donecku z okoli milijon prebivalci po spopadih med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki v bližini tamkajšnjega letališča vlada anarhija. V spopadih je po navedbah dpa doslej umrlo okoli 40 ljudi, večinoma upornikov. Letališče ostaja zaprto vsaj do konca meseca. Mesto je v rokah proruskih separatistov, ulice so opustele, ponoči je bilo slišati strele.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je danes napovedalo, da bodo na vzhod države napotili bataljon narodne garde. Njeni pripadniki, prostovoljci, ki pomagajo vojski, a delujejo pod notranjim ministrstvom, naj bi na območje prispeli v desetih dneh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinske sile so "protiteroristično operacijo" na vzhodu Ukrajine začele pred skoraj dvema mesecema, ofenzivo pa so okrepile v torek. Pri tem so se sicer osredotočile na trdnjavo separatistov Slavjansk.

V spopadih je bil poškodovan vodovod, zaradi česar je prekinjena oskrba z vodo v petih mestih na območju Donecka. Po navedbah ukrajinske civilne zaščite sta med mesti brez vode tudi Slavjansk in Kramatorsk, obe z več kot 100.000 prebivalci. več tisoč ljudi skuša zapustiti mesti.

V Rusiji za status begunca zaprosilo že 4000 prebivalcev 

Rusija že več dni opozarja, da območju grozi humanitarna katastrofa in zahteva vzpostavitev koridorja za dostavo pomoči. Kot je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal ruski premier Dmitrij Medvedjev, je v Rusiji za status begunca zaprosilo že 4000 prebivalcev območja.

Vse slabše so tudi razmere v ruski regiji Rostov ob meji z Ukrajino, kamor naj bi vsak dan pribežalo okoli 3000 Ukrajincev. Ukrajinska stran navedb o valu beguncev za zdaj ni potrdila, poroča dpa.

Ukrajinska vojska pa se je po več dneh spopadov s separatisti umaknila z dveh mejnih prehodov z Rusijo v regiji Lugansk. Po navedbah dpa bodo zdaj borci iz tujine še lažje prehajali ukrajinsko-rusko mejo. Med tistimi, ki se borijo na strani proruskih separatistov, naj bi bilo veliko borcev iz Rusije, med drugim iz Čečenije.

Deli novico: