KDO JO JE BOLJ ZAGODEL, SNEG ALI MORJE? Poplavljalo bo še dva dni, a v manjšem obsegu (FOTO)

Piran

Ponekod na severnem Primorskem zaradi snega že ves dan prihaja do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije. Večinoma gre za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane vodnike, so sporočili z Elektra Primorske. Napake sicer odpravljajo, vendar se sproti pojavljajo nove. V Izoli in Piranu pa je ponoči poplavljalo morje.

Napake bodo dokončno sanirali predvidoma še tekom današnjega dne. Po njihovih podatkih je sicer na Tolminskem spet brez električne energije 25 odjemalcev Šentviške planote in 80 odjemalcev Gorenje Trebuše. Na Bovškem je brez elektrike 350 odjemalcev, na Cerkljanskem v krajih proti smučišču Cerkno pa 150 odjemalcev.

Sneženje, ki je že ponoči zajelo večji del države, je marsikje povzročalo prometne zastoje in več prometnih nesreč ter ponekod tudi izpade električne energije. Padavine naj bi sicer do konca dneva ponehale, tudi v petek naj bi bilo suho.

Na najnižjih predelih v Piranu in Izoli pa je ponoči prišlo do prelivanja morja.

Kot je za naš portal pojasnil Robert Zirnstein, poveljnik civilne zaščite, v Piranu ni bilo hudih posebnosti glede plimovanja morja. "Zalivalo je v napovedani višini, 20 do 30 centimetrov, je pa bilo poplavljanje povezano z valovanjem. Kot je val prinesel, je tudi odnesel. Jugo pa ni bil tako močan."

Njihova ekipa je bila na terenu sinoči od 21. ure do 2. ure zjutraj, prav tako so bili prisotni v Sečovljah in Strunjanu.

Kakšni pa so obeti? Kot pravi Zirnstein, se bo zadeva jutri in pojutrišnjem ponovila, a še v manjšem obsegu. "Voda bo še dva večera okoli 3. ure zjutraj povišana do 300 centimetrov, kar pa v teoriji ni nič posebnega," pojasnjuje.

Tudi domačini so se že navadili na sprotno obveščanje in že dobro vedo, kaj to pomeni, zato odmaknejo avtomobile na višje ležeče dele, dodaja Zirnstein. Včeraj sta bili dve vozili v vodi pri Hotelu Piran in eden na Prešernovem nabrežju.

Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, je sinoči ob 22.18 na najnižjih predelih obale v Izoli prišlo do prelivanja morja. Situacijo so si na terenu ogledali gasilci JZ GB Koper. Zaradi neugodne napovedi vetra in nadaljnjega dviganja morja, je bila ob 22.58 sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Do večjega prelivanja, kakor tudi škode, ni prišlo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
en iz raje |  09 .12. 2021 ob  17: 01
Perpetuum mobile, poplavljanje v nedogled, da bi naredili zaščito to pa ne !
Nikogar ničesar ne briga, nihče za nič ni odgovoren niti ne odgovarja, v zelo dobro plačanih službah praskajo jajca !
Zakaj, zato ker to je Slovenija ?!