KDO IN KDAJ BO NOVI MINISTER ZA NOTRANJE ZADEVE? Premier Golob še neodločen, odločitev morda prihodnji teden

Slovenija

Po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar decembra lani premier Robert Golob še ni predlagal novega kandidata za vodenje tega resorja. V zadnjih tednih je opravljal pogovore z morebitnimi kandidati, "čisto možno" je, da bo odločitev padla naslednji teden, je danes dejal Golob. Ime kandidata bi tako v DZ lahko poslal do konca meseca.

Bobnar je s čela ministrstva za notranje zadeve odstopila decembra lani, po zaostritvi odnosov s premierjem Golobom. Ministrica namreč na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na čelo policije s polnim mandatom in predlogom za imenovanje Slavka Koroša na mesto generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge, prav tako s polnim mandatom. Bobnar je kmalu za tem odstopila s funkcije, med razlogi pa navedla, da si ne more postaviti svoje ekipe in politično vmešavanje v policijo.

Vodenje resorja za notranje zadeve je po njenem odstopu začasno, za največ tri mesece prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.

V javnosti je sicer med tem že zaokrožilo več imen morebitnih kandidatov, tudi možnost, da bi na čelu tega resorja ostala Ajanovič Hovnik, a premier Golob za zdaj konkretnih imen kandidatov še ni komentiral. Njegova izbira za notranjega ministra bi tako lahko bila znana še januarja.

Z imenovanjem notranjega ministra bodo tako zapolnjena vsa ministrska mesta v vladi premierja Goloba, ki je sicer v obliki kot so si jo zamislili koalicijski partnerji zaživela ta teden. DZ je namreč v torek imenoval devet ministrov 15. slovenske vlade. Glasovanje je bilo potrebno zaradi reorganizacije vlade, ki so jo prinesle spremembe zakona o vladi. Te predvidevajo 20-člansko ministrsko ekipo, vlado pa po novem sestavlja 19 ministrstev in en vladni urad.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  27 .01. 2023 ob  13: 25
@kokodek
Nisem razumel tvojih misli , ampak če iščeš vzporednico med zasledovanje državljanov po Hojsovo ali pa po Golobovo (sledilnik finančnega urada) res ne vidim nobene razlike.
kokodek |  27 .01. 2023 ob  08: 00
-1
lahko bi vprašal Hojsa
hribi |  27 .01. 2023 ob  00: 30
Ko zmagaš z 49 poslanci in nimaš kandidata za pomembno funkcijo 2 meseca imaš zelo veliko težav. Predvsem s svojim egotim. Pred volitvami je obljubljal, da bo poslušal in sledil državljanom, da bo spremenil to in ono pa se vse vmes... Ampak nič od tega se ni zgodilo, da bi državljani občutili. Vse je ostalo isto. Le ena razlika pa je: tile so profesionalni diletanti, ki imajo oblast in ne vedo kako to uresničiti. Obnašajo se kot nezmotljivi in ne razumejo kaj je to delati z javnimi sredstvi. Odločitve ki jih sprejemajo gredo v korist tistih, proti katerim bi morale biti usmerjene.