KDO BO PRI NAS DOBRODOŠEL IN KDO NE: Takšna pravila trenutno veljajo na mejah (VIDEO)

Slovenija

Vladni govorec Jelko Kacin je po nedeljski odločitvi vlade o postopnem odpiranju slovenske meje poudaril, da pri tem delu prevladuje skrb za preprečitev ponovnega vnosa novega koronavirusa v državo. Spiska držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, trenutno še ni, za državljane Slovenije pa za prestop domače meje ne veljajo nobene omejitve.

Melita Močnik

"Pričakujemo, da sledite navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in se v primeru simptomov covida-19 javite osebnemu zdravniku," je slovenske državljane na dopoldanski novinarski konferenci pozvala vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik. Kot je dodala, morajo državljani Slovenije brez urejenega prebivališča ob prestopu meje sporočiti naslov, na katerem bi se lahko izvajala morebitna karantena.

Prav tako ni omejitev pri prehodu meje za državljane EU, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče, ostalim državljanom EU pa lahko policija v primeru bolezenskih znakov zavrne vstop v državo. Državljani tretjih držav pa morajo na zunanji schengenski meji izkazovati nujnost potovanja v EU. Vstopajo lahko tisti, ki imajo nujne družinske razmere, bivališče v Sloveniji, so prevozniki ali imajo druge gospodarske razloge, je še pojasnila.

Ob tem je Močnikova opomnila, da je prehajanje meje dovoljeno le na določenih nadzornih točkah in odprtih mejnih prehodih, njihovo delovanje in širitev pa sproti usklajujejo s sosednjimi državami.

Ključno vprašanje: Ali gremo lahko vsi Slovenci na Hrvaško?

Na vprašanje, ali lahko Slovenec gre na Hrvaško, čeprav tam nima nepremičnine ali plovila, je Močnikova odgovorila: "Da, tako smo mi razumeli informacije, ki so nam jih podali naši hrvaški kolegi."

Vsem, ki vstopajo na Hrvaško z namenom turizma, pa slovenska policija svetuje, da imajo ustrezna potrdila o lastništvu nepremičnin, plovil oziroma rezervacijo turistične namestitve ali druga potrdila, ki izkazujejo ustrezen razlog za pot na Hrvaško.

Sicer se bodo v sredo sestali predstavniki slovenske in hrvaške policije in po besedah Močnikove med drugim govorili o načrtih za rahljanje ukrepov in dodatnem odpiranju mejnih prehodov, pa tudi nezakonitih migracijah.

Prvi mednarodni leti 26. maja 

Na ministrstvu za zdravje danes potekajo usklajevalni dogovori o epidemiološki sliki sosednjih držav, ki jih je pripravil NIJZ. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa se danes pogovarja s kolegoma iz Avstrije in Madžarske. "Pričakujemo, da bo Avstrija meje odpirala relativno kmalu in Slovenija pri tem zagotovo ne bo zadnja," je o tem, kdaj bi se lahko odprla meja z Avstrijo, dejal Kacin.

Močnikova je še povedala, da na brniškem letališču prve lete v mednarodnem letalskem potniškem prometu pričakujejo 26. maja, dva izven schengenskega prostora in enega iz notranjega schengenskega prostora. Po njenih besedah trenutno potekajo intenzivne priprave na Brniku z upravljavcem letališča.

Glede na načrte je za 26. maj sicer predviden let letalskega prevoznika Transavia v Amsterdam. Omenjeni letalski prevoznik medtem za zdaj še ni odgovoril na poziv Fraporta, kdaj namerava obnoviti lete na brniškem letališču, zaradi česar je napoved o vnovični vzpostavitvi letov na ta dan negotova.

Fraport je namreč po vnovični sprostitvi mednarodnega letalskega potniškega prometa v Slovenijo prejšnji teden pozval vse prevoznike, da se izjasnijo glede vnovične vzpostavitve letov. Doslej sta se odzvala le Air Serbia, ki prvi let napoveduje za 29. maj, in Lufthansa, ki bo sredi junija znova začela leteti v Frankfurt. Več o obnovitvah linij naj bi bilo znano ta teden.

Izjava glede aktualnega stanja v zvezi z novim koronavirusom

Izjava glede aktualnega stanja v zvezi z novim koronavirusom, na kateri sodelujeta vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik ter vladni govorec Jelko Kacin. #STAvživo Prenos vŽIVO.si Vlada Republike Slovenije Slovenska policija /The Slovenian police

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Ponedeljek, 18. maj 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija