KDO BO PRESTOPIL PARLAMENTARNI PRAG? Takšne so zadnje napovedi

Slovenija

Nedeljske državnoznorske volitve se bližajo, še zadnje volilne napovedi pa kažejo, da se bo boj za prvo mesto zagotovo odvijal med SDS in Gibanjem Svoboda. Katere stranke bi še prestopile pralamentarni prag?

Največ glasov (26,3 odstotka) agencija Ninamedia, ki je pripravila volilno napoved za časnika Dnevnik in Večer, trenutno napoveduje Gibanju Svoboda, ki zadnje dni beleži stabilno podporo. Drugouvrščena SDS (23,7 odstotka) je v zadnji predvolilni meritvi javnega mnenja podpora upadla za slaba dva odstotka.

Na tretjem mestu je SD (8,1 odstotka), ki je v zadnji meritvi na tem mestu zamenjala stranko Levica (7,7 odstotka). Obe stranki beležita padec, pri čemer je Levici podpora padla za slabo odstotno točko. Četrto mesto zaseda NSi (7,4 odstotka), ki ji je po rahli krepitvi podpora spet nekoliko upadla, mesto za njimi je Gibanje Povežimo Slovenijo (4,6 odstotka), ki jim je podpora v zadnjih dveh meritvah narasla za pol odstotne točke.


Rahlo se je okrepila tudi podpora LMŠ (3,7 odstotka) in SAB (3,5 odstotka). Obe stranki se borita za prestop parlamentarnega praga.

Pod parlamentarnim pragom bi ostale stranke Resni.ca (3,1 odstotka), Piratska stranka (2,2 odstotka), Dobra država (dva odstotka), Vesna (1,7 odstotka), Naša dežela (1,6 odstotka), SNS (1,2 odstotka) in DeSUS (en odstotek).

Agencija Ninamedia je med 16. in 19. aprilom anketirala 900 ljudi po t. i. metodi tracking poll.

Tudi po zadnji anketi, ki jo je za POP TV in časnik Delo opravila Mediana, sta na prvih dveh mestih Gibanje Svoboda in SDS. Da bodo glas dali Gibanju Svoboda, se je izreklo 21,1 odstotka vprašanih, za SDS pa 20,5 odstotka. Ob upoštevanju le opredeljenih, ki se bodo verjetno udeležili volitev, bi se Gibanju Svoboda obetalo 26,1 odstotka, SDS pa 24,4 odstotka.

Sodeč po anketi, bi se v državni zbor uvrstile tudi SD, Levica in NSi. Med opredeljenimi, ki se bodo zelo verjetno udeležili volitev, so med seboj skoraj izenačene, SD bi dobila 7,8 odstotka, Levica in NSi po 7,7 odstotka.

Nekoliko bolje kot v preteklih anketah kaže SAB, ki bi jo izbralo 5,6 odstotka opredeljenih verjetnih udeležencev volitev.

Še tri stranke so blizu parlamentarnega praga s podobnimi rezultati, in sicer Piratska stranka in Povežimo Slovenijo s po 3,1 odstotka podpore in Gibanje Resni.ca s tremi odstotki. LMŠ bi dobila 2,7-odstotno podporo. Sledijo Zdrava družba (1,5 odstotka), Naša dežela (1,4 odstotka), DeSUS 1,2 odstotka, Naša prihodnost (1,1 odstotka) in Vesna (1 odstotek).

Kot so navedli, 7,1 odstotka sodelujočih v anketi pravi, da ne ve, komu bi namenili glas, 3,2 odstotka ne bi nikomur, 4,5 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti. Po navedbah Dela analitiki opozarjajo, da ni mogoče narediti še nobenih zaključkov in da lahko med petkom in nedeljo svojo volilno namero spremeni še četrtina.

Mediana je sicer javnomnenjsko raziskavo opravila med 19. in 21. aprilom na vzorcu 1031 anketiranih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  22 .04. 2022 ob  21: 04
-8
KUL burek koalicija je spet včeraj odstopila iz soočenja tokrat...hahahahaha...to so vaši vrli "levičarji", prva ovira in hop puška v koruzi hahahaahahaha
bubobubo |  22 .04. 2022 ob  16: 28
več kot je soočenj, bolj se spreminjajo procenti, vsak dan je drugače, počakajmo še par dni in bo vse jasno
kokodek |  22 .04. 2022 ob  14: 17
gremo na volitve in naj bo konec s škifoti na oblasti!!!!!