KDAJ NOV SKLOP RAHLJANJA UKREPOV? Do zdaj znani podatki ne kažejo velike razširjenosti virusa (VIDEO)

Slovenija

Izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji bodo predstavili v torek, je sporočil vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Predstavitev je bila sicer predvidena za danes dopoldan. Izsledki raziskave bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci dejal, da se mora z rezultati raziskave najprej seznaniti strokovna skupina na ministrstvu za zdravje in jih upoštevati pri odločitvah, koliko ventilatorjev in druge opreme v Sloveniji potrebujemo.

V raziskavo, ki se je začela 20. aprila, so vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa. Po do zdaj objavljenih podatkih so v raziskavi na podlagi odvzetih brisov namreč dokazali eno novo okužbo, in sicer 25. aprila. Eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.

Rezultatov krvnih preiskav, ki bi pokazali, ali je posameznik že prebolel covid-19, za zdaj še niso objavljali. Je pa Petrovec zatrdil, da so tudi krvni testi že opravljeni.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović pa je nedavno dejala, da si lahko, če bodo rezultati raziskave pokazali, da je v državi sorazmerno malo novega koronavirusa, 18. maja obetamo še en sklop rahljanja ukrepov, kot sta odprtje večjih trgovin in postopno sproščanje turizma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija