KDAJ IN KAKO BOMO LAHKO OBISKALI PLAŽE OB NAŠEM MORJU? Virus korenito posegel v dosedanje prakse

Koper

Poletna sezona se nezadržno približuje, v preteklih tednih pa so bile temperature že tako visoke, da je marsikoga že zamikal obisk plaže ali pa skok v morje. Kdaj se utegnejo plaže na Obali uradno odpreti in kakšen bo novi režim, ki bo na njih vladal, smo ugotavljali pri različnih upravljalcih plaž ob slovenskem morju. Zaenkrat še ni znano, ali bo pred vstopom na plažo potrebno merjenje telesne temperature. Prav tako ni jasno, ali bodo morali obiskovalci pred vstopom na kopališče predložiti izjavo, da niso okuženi s koronavirusom.

Bomo na plažah še priča takim prizorom?

Na italijanskih plažah so se priprave na poletno sezono že začele. Opremljajo jih z merilci telesne temperature obiskovalcev. Ti naj bi tudi predložili izjavo, da niso okuženi z novim koronavirusom. Čeprav italijanska vlada še ni sprejela odločitve o njihovem odprtju, upravljavci plaž upajo, da jih bodo lahko odprli po 1. juniju. Medtem pri nas upravljalci v veliki večini čakajo na navodila pristojnih organov, pred 1. junijem pa je uradno odprtje plaž oziroma kopališč na slovenski obali skorajda nemogoče pričakovati.

V Ankaranu spremenjen režim

Občinski gostinski obrati na ankaranskih kopališčih bodo zaprti do 30. junija. Javna kopališča pa bodo letošnje poletje tam urejana skromneje. "Manj bo združevanj ljudi - kulturnih in športnih ter ostalih prireditev, druženja bodo predvsem bolj zadržana in previdna," so opisali v občini Ankaran. Tradicionalna festivala Poletje v Ankaranu in December v Ankaranu sta že odpovedana, dopuščajo sicer možnost njune izvedbe na alternativni način in v skromnejšem obsegu, upoštevajoč prihodnji razvoj trajanja oziroma posledic epidemije. Prav tako ne bo poletnega avtobusa in poletne turistične ladjice, parkirišča ob kopališčih z vzpostavljenim sistemom za obračunavanje parkirnine pa bodo plačljiva.

"Trenutno še ne vemo, kdaj se bo pričela letošnja kopalna sezona, kakšna bodo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in kakšni ukrepi o socialni razdalji na plažah bodo veljali," pravi Vesna Mikuž, predsednica Rdečega križa, ki upravlja s plažo Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, a dodaja, da bodo kopalno sezono pričakali dobro pripravljeni.

V Marjetici Koper, ki upravlja s koprskim mestnim kopališčem, pričakujejo, da se bo kopalna sezona odprla s 1. junijem, priprave na to potekajo normalno, kot vsa leta do sedaj. Na vprašanje kako bodo zagotavljali varnost kopalcev v povezavi z epidemijo novega koronavirusa, pa v Marjetici Koper odgovarjajo, da še pričakujejo smernice pristojnih državnih institucij.

Ponekod še izvajajo vzdrževalna dela

Podobne odgovore smo prejeli z Zavoda za šport Koper, ki skrbi za kopališče v Žusterni. Točen datum odprtja plaže še ni določen, saj je ta odvisen od konca vseh sanacijskih del bazena in kopališča. "Trenutno se pripravljamo na sezono enako kot lansko leto, z vzdrževalnimi deli ter sanacijo bazena in strojnice bazena," pravi direktor Zavoda Duško Madžarovič.

Na izolskem Svetilniku se uradno kopalna sezona začenja 15. junija, trenutno pa tam Komunala Izola izvaja redna vzdrževalna dela. Dostop do tamkajšnjega otroškega igrišča zdaj še ni dovoljen, komunala pa bo v sodelovanju z občino, občinskim redarstvom in policijo še naprej izvajala ustrezne aktivnosti povezane z zajezitvijo širjenja virusa SARS-CoV-2.

V Strunjanu že odprt plažni bar

Strunjanska plaža, ki je pred letošnjo sezono dočakala korenito sanacijo, čaka, da pristojni organi izdajo ustrezna dovoljenja in usmeritve. Medtem so tam že odprli plažni bar in restavracijo. "Po odprtju hotelov, kopališč, savn in restavracij bomo ravnali po navodilih strokovnih institucij, ki so v pripravi. Z vsemi ukrepi pa bomo tako gostom kot zaposlenim zagotavljali čim večjo varnost z vidika prenašanja okužb. Še naprej bomo skrbeli za higieno na najvišji možni ravni, stalno bomo čistili in razkuževali izpostavljene površine, skrbeli bomo za optimalno varnostno razdaljo, uporabo učinkovitih zaščitnih sredstev idr.," so zagotovili v Talasu Strunjan.

Tudi v družbi Sava Turizem, ki upravlja s kopališči na območjih Bernardin, Salinera Strunjan, San Simon v Izoli in v Kampu Lucija, čakajo na navodila vlade, naj pa bi se kopališča odprla s 1. junijem. "Upoštevali bomo priporočila intenzivnejšega razkuževanja in higiene, varnostne razdalje, ki pripomorejo k večji varnosti gostov in zaposlenih," pravijo v Savi Turizmu, kjer natančna navodila s strani zdravstvene stroke pričakujejo v kratkem.

Ponudba najverjetneje okrnjena

Okolje Piran trenutno opravlja vzdrževalna dela na osrednji portoroški plaži in v Fiesi. Sanirajo prvi in tretji pomol ter preverjajo ležalnike, senčnike in tuše. "Kaj bo dovoljeno oziroma kaj bo prepovedano v tem hipu še ne vemo, saj še čakamo na smernice pristojnih institucij. Za zaščito zdravja gostov bomo po potrebi poskrbeli z obveznim razkuževanjem sanitarij, tušev, če bo treba tudi ležalnikov in ostalih površin. Skušali bomo torej zagotoviti višje higienske standarde, domnevamo pa, da bo zaradi omejitev na plažah okrnjena pestrost ponudbe športnih in rekreativnih dejavnosti," je pojasnila Jana Pines, predstavnica odnosov z javnostmi Okolja Piran.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .05. 2020 ob  12: 19
Upam, da bodo redarji v Ankaranu dosledno kaznovali vse , ki bodo parkirali kjer ni dovoljeno.