KAZNI ZA RIBOLOV V SLOVENSKIH VODAH: Hrvaški ribiči se jim lahko izognejo

Istra

Odkar Slovenija izvaja arbitražno razsodbo, slovenski organi ukrepajo proti hrvaškim ribičem, ki plujejo in lovijo v slovenskih vodah v Piranskem zalivu. Policija jih namreč obravnava zaradi nedovoljenega prestopa meje na morju, ribiški inšpektorat pa zaradi nezakonitega ribolova. Hrvaški ribiči sicer lahko pridobijo dovolilnice za ribolov.

Kot so za STA pojasnili na notranjem ministrstvu, slovenska policija od 30. decembra dalje nedovoljene prestope meje na morju - ne glede na njihov namen - obravnava v skladu z določili zakona o tujcih. Kršitelj, ki nedovoljeno stopi v Republiko Slovenijo, se obravnava za prekršek po 145. členu omenjenega zakona, kjer je predpisana sankcija od 500 do 1200 evrov.

Postopek o prekrških se vodi skladno z določili zakona o prekrških na pristojni policijski enoti. Kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko nato tudi zavrne vstop v Slovenijo.

Vplutja hrvaških varnostnih organov se medtem obravnavajo kot mejni incidenti, so še pojasnili na MNZ.

Od 30. decembra do 2. januarja je slovenska policija sicer obravnavala sedem vplutij hrvaških ribiških plovil in deset vplutij hrvaških varnostnih organov. V sredo je po poročanju medijev ribe v Piranskem zalivu lovil le en hrvaški ribič v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov, ki so ga obravnavali slovenski policisti in ribiški inšpektor.

Prekrški s področja nedovoljenega ribolova v slovenskem morju medtem niso v pristojnosti policije, temveč inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki deluje v okviru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Konkretno je za to odgovoren ribiški inšpektor, ki lahko za nadzor na morju uporablja službeno plovilo ali pa sodeluje z ostalimi organi, kot je policija. Kot so za STA danes povedali na kmetijskem ministrstvu, so nadzor na morju doslej vršili skupaj s policijo 30. decembra in nato v sredo.

Posamezniku do 1200 evrov kazni

Prekršek pri izvajanju nezakonitega ribolova se ugotavlja glede na vrsto dejanja, ki je bilo opravljeno pri izvajanju gospodarskega ribolova, na primer izvajanje brez ustreznega dovoljenja ali z neustreznim ribolovnim orodjem. Zagrožena globa za izvajanje ribolova brez veljavnega dovoljenja za gospodarski ribolov znaša od 1200 do 41.000 evrov za pravne osebe, od 420 do 33.000 evrov za samostojnega podjetnika posameznika ter od 420 do 1200 evrov za posameznika.

Do sedaj še ni bila izrečena nobena kazen, saj postopki še niso zaključeni. Postopki vročitve oz. izterjave se opravljajo v skladu z zakonodajo, ki ureja to področje - vroča se preko sodišča, sankcije izvaja država, kjer se nahaja kršitelj, globa je prihodek države, kjer je prišlo do kršitve. Poleg kazni se lahko izreče tudi stranska sankcija odvzema predmetov.

Imajo pa hrvaški ribiči možnost pridobiti posebne dovolilnice in legalno loviti v slovenskih vodah. Slovenija jim je namreč v skladu z evropsko zakonodajo omogočila dostop do svojega teritorialnega morja tudi po uveljavitvi arbitražne razsodbe - s spremembo zakona o morskem ribištvu ter sprejemom uredbe, ki določa točen postopek uveljavljanja te pravice za hrvaške ribiče, pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Enako naj bi Hrvaška omogočila našim ribičem

Imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov iz Hrvaške, ki želi pridobiti pravico do izvajanja ribolova v slovenskem teritorialnem morju, mora na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddati vlogo za posebno dovoljenje, in sicer od 1. novembra dalje za naslednje koledarsko leto.

Ministrstvo vloge obravnava glede na časovno zaporedje njihovega prispetja, a le do obsega, določenega v relevantni uredbi EU - to pomeni do skupaj 25 ribiških plovil (vključno s petimi plovili, opremljenimi z vlečnimi mrežami) s skupnim ulovom do 100 ton rib letno.

Obenem so na ministrstvu izrazili pričakovanje, da bo evropsko zakonodajo in zaveze iz pristopne pogodbe uveljavila tudi Hrvaška in v enakem obsegu omogočila ribolov slovenskim ribičem. Objavili pa so tudi kontakt odvetniške pisarne, kamor se lahko obrnejo ribiči v primeru, da bi imeli v morju, ki je pod suverenostjo Slovenije, težave s hrvaškimi organi.

Deli novico:

Kam to pelje? |  05 .01. 2018 ob  11: 29
Zaradi teh nekaj napol pismenih ribičev s te in one strani meje,ki so že pokasirali vsa možna nepovratna sredstva EU in iz svje države tudi bi nekateri zanetili še vojno za teh nekaj metrov morja.Kaj se res vračamo nazaj v devedeseta leta prejšnjega stoletja,ko so nam politiki krojili usodo?Koliko smo danes pametnejši in kaj smo se naučili od prejšnjih napak?
bigboss |  04 .01. 2018 ob  18: 21
mah problem je v ljudeh, kot npr. jurij in vsi ostali trdoglavci na nasi in njihovi strani, ki a priori sirite homofobijo do hrvatov in obratno, ker pac ne vem zakaj.. in pol še tle ponosno trobite, da smo vsi istrijani ipd..

tle vam ponudijo resitev, da lahko oni lovijo na nasem in mi na njihovem.. pac sorazmerno
ce pa kdo lovi brez dovolilnice kazen, ki jo bo treba plačat..

boljse resitve kot tako jaz ne vem.. pol pa naj se politiki kregajo na sestankih kje je meja za tista dva decilitra vode, ki sploh ni pomembna.. glavno da mi ne kazejo tle vsake par mesecev novico, kako so policsti srecali hrvaske ribice v prianskem zalivu in si s tem politiki nabirajo politične točke, namesto da se lotijo resnih problemov..

za ostalo pa se bodo ze zmenili z zamenjavami, tisti ki ne bo zelel zamenjat, pa naj ostane kjer je (Joras)
Zvezdan |  04 .01. 2018 ob  15: 18
V tistem trenutku, ko bodo zaprosili za dovolilnice, bodo priznali mejo in razsodbo sodišča.
Tega je hrvaških oblasti strah, zato sestankujejo v Zagrebu.
Ribiči se pa bojijo kazni.

Naj zmaga razum.
ke bumbarji |  04 .01. 2018 ob  15: 03
In oni jo bojo dajali nam.....ja, samo ne dovolilnico ampak prst v ***
@jurij |  04 .01. 2018 ob  14: 57
umiri se.... najprej jih morajo pridobiti, če, ko, sploh...
piran |  04 .01. 2018 ob  14: 23
ja pa kaj še...dejte jim takoj ves piranski zaliv pa bo mir....kreteni
jurij |  04 .01. 2018 ob  13: 10
Bravo Slovenija ! Koji potem težite pokvarjenim hrvatom? Namesto dabi jim zaplenili barke,jim ponujate dovolilnice!