KAZENSKO OVADENA GOSPA, KI NAJ BI TEPLA PSA NA MARKOVCU: Takšne naj bi bile ugotovitve inšpekcije

Koper

23. aprila je javnost pretresel posnetek z Markovca, na katerem je videti, kot da bi starejša gospa pretepala psička. Kot se je izkazalo, je šlo za 20-mesečno samičko pasme jack russel terier, gospa pa trdi, da je psico le želela ločiti od drugega psa, da se ne bi med seboj pogrizla. V bran gospe je takrat stopil tudi Simon Mihorič, znan slovenski pasjeljubec in predsednik društva za živali Srce za bulle. A včeraj naj bi hišo na Markovcu ponovno obiskala veterinarska inšpektorica, policisti pa so zoper gospo spisali kazensko ovadbo.

Da je policija na okrožno državno tožilstvo v Kopru 6. maja letos podala kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, in sicer zaradi pretepanja psa s palico, je za Slovenske novice potrdila predstavnica za stike z javnostmi na koprski policijski upravi Anita Leskovec.

Psa je želela razdružiti s palico

Spomnimo, da so konec aprila z veterinarske inšpekcije sporočili, da naj bi na podlagi izjave skrbnice psov na vrtu pred hišo prišlo do spopada psov, sama pa da jih je poskušala razdružiti tako, da je z eno roko prijela eno psico za zadnjo taco, z drugo roko pa je s palico skušala razdružiti psa. Uradnima veterinarkama je pokazala omenjeno palico, in sicer je šlo za približno šestdeset centimetrov dolgo tršo palico z mehko konico, dolgo okoli deset centimetrov. Ugotovljeno je bilo, da začasna skrbnica živali ni zagotovila ločene nastanitve nezdružljivih psov. Odrejena ji je bila takojšnja ločena namestitev psov.

Uradni veterinarki sta takrat tudi vzpostavili telefonski kontakt z lastnico psov in ji odredili takojšnjo veterinarsko oskrbo psice in da naslednji dan (24. 4. 2020) na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v Koper predloži dokumentacijo o vseh psih, vključno z izvidom veterinarskega pregleda. "Psica je bila veterinarsko pregledana istega dne (23. aprila) popoldne," so aprila zapisali na UVHVVR. Veterinar, ki je takrat pregledal psičko, je ugotovil, da ta ni imela poškodbe zadnje leve tačke in je tačko normalno obremenjevala, inšpekcijski postopek pa se je nadaljeval.

Kot smo neuradno izvedeli, je lastnica nato poskrbela za ureditev dokumentacije in registracije psov ter vakcinacije psov proti steklini. Prav tako naj bi poskrbela za namestitev psičke, ki ni bila združljiva z ostalimi psi, na drugo lokacijo. Za vse pse na vseh lokacijah naj bi bilo glede dobrobiti živali ustrezno poskrbljeno.

Za ugotovljeno preobremenjevanje ene izmed psičk s kotitvami, za opustitev dolžnosti skrbnika živali glede oskrbe živali, zaradi nepravilnosti v zvezi z identifikacijo in vakcinacijo živali pa bo po naših informacijah uveden prekrškovni postopek skladno z roki iz Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kristjan |  22 .05. 2020 ob  15: 39
Ona ni nobena gospa, ampak navaden psiho stvor. Upam, da jo kaznujejo, kot bi morali vse mucitelje zivali in ljudi. Pb. Lpk