KATERI "STARI DIREKTORJI" SE BODO MORALI ŠE POSLOVITI? Krivdno razrešeni dolgoletni prvi mož Elektra Ljubljana maha s tožbo

Slovenija

Nedavno razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je že včeraj potrdil, da je generalni sekretar vladajoče stranke SDS Borut Dolanc v pisarni vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca v državnem zboru od njega zahteval, da zapusti vrh podjetja. Danes je Ribič povedal še, da ni nikakršnih razlogov za njegovo razrešitev, kar namerava z izpodbojno tožbo dokazati na sodišču. Dejstvo, da je razrešen krivdno, hkrati pa mu je nadzorni svet ponujal sporazum, se mu zdi obremenjujoče za nadzornike. Meni, da za razrešitvijo stoji resorni minister Jernej Vrtovec.

Andrej Ribič

V petek pozno popoldne je Nadzorni svet Elektra Ljubljana predčasno in iz krivdnih razlogov razrešil dolgoletnega predsednika uprave Andreja Ribiča. Po poročanju portala 24ur.com naj bi pred tem na Ribiča izvajali pritiske.

Ribič je za portal potrdil besede ljubljanskega župana Zorana Jankovića izrečene v današnji oddaji Ena na Ena z Urošem Slakom, češ da je Dolanc povabil Ribiča na sestanek v državni zbor. Ta je, tako Janković, potekal v pisarni Danijela Krivca, vodje poslanske skupine SDS.

Ribič je za portal pojasnil, da so mu najprej ponudili predčasni sporazum z odpravnino, če bi vrh Elektra Ljubljana, podjetja, ki upravlja največje distribucijsko omrežje, po več kot desetih letih vodenja zapustil sam.

Ribič: Želeli so pripeljati nekoga, ki bo sklenil škodljiv posel

"Predloga o predčasnem sporazumu mojega mandata in delovnega razmerja nisem mogel sprejeti, saj za to niso bili podani nikakršni razlogi. Nasprotno - glede na razloge, ki so jih navajali, je očitno, da so želeli pripeljati nekoga, ki bo sklenil škodljiv posel ter oškodoval družbo in njene delničarje, v dobro katerih sem vedno delal," je zapisal Ribič.

Kot gre razumeti Ribiča, je bil na koncu razrešen, ker ni pristal na pogoje vrha SDS. Na njegovo mesto kot vršilec dolžnosti prihaja dosedanji finančni direktor Marjan Ravnikar.

Ribič na vprašanje, kdo stoji za vsem skupaj, odgovarja: "Dolanc me je povabil na pogovor, dejal je, da se je hotel z mano prijazno pogovoriti in da to ni njegova želja, ampak da je želja od višjih ... sklepam, da od ministra Vrtovca, ker je on tisti, ki je odgovoren za energetiko."

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v odzivu dejal, da se drži "načel korporativnega upravljanja in kot politik ne morem imeti možnosti posegati v upravljanje gospodarskih družb. Za to imamo SDH, ki je skupščina tudi v tem primeru Elektra Ljubljana."

"Da nadzorni svet odloča o moji krivdni razrešitvi, hkrati pa mi ponuja sporazum, je kontradiktorno in kaznivo!

Jernej Vrtovec 

"Zapis nadzornega sveta, da odloča o moji krivdni razrešitvi, hkrati pa mi ponuja sporazum, je kontradiktoren in po mojem mnenju za nadzornike tudi kazniv. Če sem kriv, bi me morali brez pogajanj razrešiti takoj," je v današnji izjavi za javnost izpostavil Ribič. Po njegovih besedah se je razrešitev dolgo časa napovedovala. Med drugim je izpostavil, da je minister za infrastrukturo Vrtovec "pred nekaj tedni v Hrastniku na otvoritvi sončne elektrarne dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti".

Med razlogi za "tako hitro" razrešitev je izpostavil tudi skupščino družbe Gen-I, ki bo po njegovih besedah predvidoma ta teden. "Verjetno hoče minister s svojimi sodelavci vzeti glasovalne pravice, ki jih ima Elektro Ljubljana na tej skupščini. Kot veste, se odloča o usodi Roberta Goloba," je dejal.

Robert Golob

Po poročanju več medijev namreč tudi predsednik uprave Gen-I Golob nima podpore politike. Nadzorniki imajo sicer na seji, ki bo predvidoma danes, sklep o Golobovem ponovnem imenovanju. Po poročanju portala 24ur.com bi lahko bil ob svoj stolček v tem tednu tudi direktor Holdinga Slovenske elektrarne.

"Vrtovec je pred dnevi dejal, da v njegovem sektorju ni političnih zamenjav in političnega kadrovanja ... jaz prihajam iz njegovega sektorja in na žalost nisem edini, ki se mu to dogaja. Sami sodite o tem," je danes poudaril Ribič.

Ribiču in Golobu očitajo, da sta brez vednosti nadzornega sveta sklenila pogodbo o prodaji 75 odstotkov družbe Gen-EL

Kot je še dodal, uradnega dokumenta o razrešitvi nima, slišal pa je, da se navezuje na lastništvo v družbi Gen-EL. "Moje osnovno načelo, ki je bilo podkrepljeno tudi s pravnimi mnenji in predvsem z mnenjem neodvisne države Agencije za energijo, je bilo vseskozi prepričanje, da ni regulatornega pogoja, s katerim bi lahko družba Gen uveljavila nakupno opcijo," je dejal.

"Ob takem položaju in dejstvu, da je kupnina, ki jo je bil Gen dolžan plačati ob uveljavitvi opcije, več milijonov nižja od dejanske vrednosti poslovnih deležev, sem bil dolžan uporabiti vsa pravna sredstva," je v pismu predsedniku nadzornega sveta Elektra Ljubljana Božidarju Godnjavcu zapisal Ribič. "S tem bi oškodoval svojo družbo in vse male delničarje," je poudaril v današnji izjavi.

Ribič je, kot je izpostavil, predlagal tudi svoje načine, kako bi njegovo zamenjavo izpeljali "bistveno bolj človeško in poslovno sprejemljivo". "Da bi se dogovorili, da lahko nadzorni svet izbere novega direktorja, jaz mu predam posle in se po novem letu normalno umaknem. Ker to ni bilo sprejemljivo, sem tudi jaz vztrajal," je dejal.

Ribiču in Golobu sicer očitajo, da naj bi brez vednosti nadzornega sveta Gen Energije, SDH in nadzornikov Elektra Ljubljana sklenila pogodbo o prodaji 75 odstotkov družbe Gen-EL, ki je polovična lastnica Gen-I.

V Gen-I so že pred časom pojasnili, da razpolagajo samo s 50-odstotnim poslovnim deležem v Gen-EL, kar izhaja tudi iz pogodbe o svetovanju, podpisane s KPMG. Postopek prodaje sicer predvideva dve fazi, pri čemer je prva, ki se konča predvidoma 12. novembra, namenjena ocenjevanju zanimanja za investiranje v "posredno lastništvo Gen-I in pridobitvi indikativnih tržnih vrednosti naložb družbenikov ter je v celoti nezavezujoča za prodajalce. Tako omogoča lastnikom predčasno prekinitev postopka brez posebnega razloga".

Gen-I: Dezinvesticija naložbe je jasno in natančno opredeljena

V Gen-I so pojasnili, da iskanje potencialnih zainteresiranih investitorjev v poslovne deleže Gen-I v družbi Gen-EL sledi strateškemu cilju ter je vključeno tudi v načrt letošnjega poslovanja, ki sta ga potrdili tako skupščina kot nadzorni svet. "Tudi v poslovnem načrtu za leto 2022, ki smo ga posredovali upravi GEN Energije in SDH v začetku septembra, je dezinvesticija te naložbe jasno in natančno opredeljena. Po našem vedenju uprava SDH na to temo ni imela nobenih zadržkov niti vprašanj," so navedli v Gen-I.

Dodali so tudi, da uprava posla tudi ne more zaključiti brez številnih predhodnih soglasij - družbenikov Gen-EL, skupščine Gen-I, nadzornega sveta Gen Energije in uprave SDH. Zato so bili deležniki v predhodnih fazah sproti obveščeni o poteku postopkov, tudi trenutna faza zbiranja nezavezujočih ponudb predvideva usklajevanje z vsemi deležniki, zagotavljajo v Gen-I in dodajajo, da usklajevanja še niso mogla potekati, ker zbiraje ponudb še ni končano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .11. 2021 ob  18: 32
vizjak jim je dal zgled, stiskanje za jajca se odvija s polno paro
vseved |  08 .11. 2021 ob  13: 45
Kaj pa direktor Šempeterske bolnišnice?
Ištrijan |  08 .11. 2021 ob  13: 26
Vrtovec in Toni pašeta samo v enkraj, v cerkev farju kotlo držat