KATERA OLJČNA OLJA SO NAJBOLJŠA? V Kopru podelili priznanja najboljšim (FOTO)

Koper

Včeraj so se v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru začeli Dnevi mladega oljčnega olja. Na prireditvi, katere namen je širjenje zavesti o visokokakovostnih izdelkih iz slovenskih oljk ter promocija slovenske oljkarske dediščine, so po izboru mednarodno priznanega nacionalnega panela razglasili naziv Šampiona. Prejelo ga je oljčno olje Sveti Kancijani – cuvée oljkarja Aneja Rodice.

Otvoritvena prireditev Mlado oljčno olje je postregla z razstavo mladih oljčnih olj, ki je obiskovalcem omogočila vpogled v pestrost okusov letošnje oljkarske letine. Hkrati je potekala okrogla miza z naslovom 'Oljka, kdo bo tebe ljubil?', na kateri so se strokovnjaki in predstavniki različnih institucij pogovarjali o izzivih sodobnega oljkarstva. Na okrogli mizi je sodelovala tudi podžupanja koprske občine Mateja Hrvatin Kozlovič, ki je izpostavila ukrepe, s katerimi občina pomaga oljkarjem, ter nujnost večje povezanosti turizma in kmetijstva. Poleg številnih promocijskih aktivnosti, kot so festivali, kulinarične delavnice in različni drugi dogodki, želijo nadgraditi bodisi v okviru kolektivne blagovne znamke oziroma z drugim sistemom preverjanja kakovosti.

"Letos se lahko pohvalimo z dvema novima turističnima produktoma: kolesarsko-oljčno dogodivščino pod vodstvom izkušenega vodnika, ki bo vodila od Kopra do Marezig, in blagodejno masažo z oljčnim oljem. Prav tako smo veseli, da se je letos povečalo število sodelujočih restavracij v okviru Dnevov mladega oljčnega olja, in sicer na kar 12 restavracij. Poleg restavracij pa je tudi ponudnik sladoleda, ki je ustvaril nov gastronomski produkt – sladoled Oljčni cvet z orehi in timijanom," je pojasnila.

Osrednji dogodek večera je bila razglasitev zmagovalnih mladih oljčnih olj, ki jih je ocenil mednarodno uveljavljen panel za senzorično ocenjevanje olja iz laboratorija Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper. Ocenili so 83 oljčnih olj in vsa so bila letos brez senzoričnih napak ter uvrščena v kategorijo ekstra deviško oljčno olje.

"Nagrajena olja odlikuje kompleksnost intenzivnih zelenih in sadežnih arom, ki se z okušanjem uravnoteženo dopolnjujejo s prijetno grenkostjo in večinoma tudi s persistentno pikantnostjo," je o oljih povzela dr. Milena Bučar-Miklavčič, vodja panela iz Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je nagrajencem tudi podelil priznanja, je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, da sta občina in ZRS Koper ravno pred tednom dni na Plavjah položila temeljni kamen bodočega Kompetenčnega centra za oljkarstvo in druge mediteranske študije, saj bo dal nov zagon razvoju oljkarstva pri nas. "Slovenska Istra resda premore ugodne podnebne in zemeljske pogoje za rast oljk, a dobro se zavedamo, da so vrhunski proizvodi lahko le rezultat nenehnega učenja in izpopolnjevanja tehnik, predvsem pa trdega dela, prelivanja potu in medsebojnega sodelovanja," je dejal.

Priznanja za deset najboljših olj so prejela oljčna olja Sveti Kancijan – cuvée oljkarja Aneja Rodice, Vanja oljkarke Vanje Dujc, Morgan Maurino oljkarja Franca Morgan, Jasa Prestige – cuvée oljkarja Arsena Jurinčiča, Santomas ex albis ulivis Buga oljkarja Ludvika Nazarija Glavine, Piransko zlato oljkarja Daria in Robija Glavina, Janko Bočaj – cuvée oljkarja Janka Bočaja, Morgan Blend oljkarja Franca Morgana, Olice oil RED FAIRYTALE– cuvée oljkarja Saša Čehovina in Ekstra deviško oljčno olje Sabadin – belica oljkarja Danjela Sabadina. Naziv Mlado oljčno olje Šampion 2024 je prejelo oljčno olje Sveti Kancijan – cuvée oljkarja Aneja Rodice.

Prireditev bo s spremljevalnimi dogodki potekala do 12. decembra. V izbranih koprskih restavracijah so na voljo posebni meniji, ki združujejo kulinariko in okus vrhunskega oljčnega olja. Letošnja novost sta dve doživetji, edinstvena masaža z mladim oljčnim oljem ter kolesarsko-kulinarična tura, ki obiskovalce popelje po istrski pokrajini in jim omogoči uživanje v lokalnih okusih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija