'KAPLJICE ZA ŽIVLJENJE': Izolski srednješolci prisluhnili tudi prejemnikoma krvotvornih matičnih celic (FOTO)

Izola

Na Srednji šoli Izola je včeraj, 12. februarja, potekal dogodek z naslovom Kapljice za življenje v prizadevanju za ozaveščanje o pomenu krvodajalstva in darovanja krvotvornih matičnih celic združil izolske dijake četrtih letnikov, stroko in prejemnika krvotvornih matičnih celic.

Dogodek Kapljice za življenje se je v izolskem Lions klubu zgodil z željo ozaveščanja dijakov četrtih letnikov o pomenu krvodajalstva in darovanja krvotvornih matičnih celic. Predstavnici stroke, specialistka transfuzijske medicine, vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Izola Anja Rakušček, dr.med., in strokovnjakinja za tkivno skladnost in imunogenetiko iz Centra za tipizacijo tkiv Zavoda RS za transfuzijsko medicino dr. Sendi Montanič sta dijakom SŠ Izola in SŠ Pietro Coppo Isola podali ključne informacije in jih spodbudili k darovanju. Kri sicer redno darujejo tudi člani izolskega Lions kluba. 

Mladi so spoznali postopek vključitve v bazo darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor, ki je konec preteklega leta štela 25.036 darovalcev. Krvotvorne matične celice so ključnega pomena pri zdravljenju bolezni krvotvornega tkiva in kostnega mozga, predvsem hematoonkoloških bolezni. 

Transplantacija le-teh je običajno zadnja možnost zdravljenja in se izvaja le, če druge terapevtske možnosti niso učinkovite ali niso na voljo. Zato je pomembno, da je baza darovalcev čim obsežnejša. Dr. Sendi Montanič je izpostavila: "Uspeh presaditve krvotvornih matičnih celic je povezan s starostjo darovalca; če je ta mlajši, je uspešnost boljša. Register se mora stalno obnavljati in širiti, k temu pa bistveno pripomorejo ravno mladi potencialni darovalci."

Zgodbi o ozdravitvi, pri kateri je bil ključen prav prejem krvotvornih matičnih celic neznanih darovalcev, sta delila mlada prejemnika. Eden izmed njiju je povedal: "Darovanje krvotvornih matičnih celic je izjemno plemenito dejanje, saj darovalec nesebično podari del sebe, da bi s tem lahko rešil neznanca, včasih celo na drugem koncu sveta."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija