KAOS NA LETALIŠČIH ZARADI STAVKE: Odpovedana tudi leta Adrie Airways

Svet

Na frankfurtskem in več drugih nemških letališčih se je zjutraj začela stavka varnostnega osebja. Odpovedanih je bilo več sto letov, več deset tisoč potnikov pa tako ne bo pravočasno pripotovalo na cilj, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Varnostni organi na berlinskem letališču Schönefeld pa so v hlačah enega od potnikov našli pravcatega udava, poroča nemški tednik Spiegel. Kot so pojasnili na pristojnem uradu v Potsdamu, so varnostniki na letališču postali pozorni, "ker je potnik imel v hlačah nekaj, kar tja ne spada".

Stavko pripravlja sindikat Verdi, ki zastopa varnostno osebje. Razlog so zahteve po višjih plačah, za katere upravljavci letališč po navedbah sindikata niso pokazali dovolj velikega zanimanja. Sindikalna akcija je prizadela tako potniški kot tovorni letalski promet.

Opozorilna stavka se je opolnoči začela na letališčih v Hamburgu, Hannovru in Bremnu. Tam varnostno osebje ne bo delalo cel dan. Ob 2. uri zjutraj so se stavkajočim pridružili tudi kolegi na največjem nemškem letališču v Frankfurtu. Stavke so napovedane tudi na letališčih v Münchnu, Dresdnu, Erfurtu in na letališču Leipzig/Halle, trajale naj bi do večera.

Zaradi stavke odpovedana leta Adrie Airways s Frankfurtom

Današnja opozorilna stavka varnostnega osebja na več nemških letališčih je vplivala tudi na lete Adrie Airways, in sicer sta bila odpovedana let v Frankfurt z odhodom ob 13.50 in povratni let iz Frankfurta z odhodom ob 15.55. Popoldanska leta v Frankfurt in München sta zaenkrat predvidena.

Stavko naj bi občutilo 220 tisoč potnikov

"Letalski promet je močno prizadet," je ocenil vodja pogajanj v Verdiju Benjamin Roscher. V Frankfurtu so tako odpovedali okoli polovico od načrtovanih 1200 prihodov in odhodov letal, še številni drugi imajo zamude. Na običajen dan bi frankfurtsko letališče sprejelo okoli 135.000 potnikov. Skupno bo po ocenah francoske tiskovne agencije AFP stavko občutilo najmanj 220.000 potnikov.

Že prejšnji teden so stavkali na letališčih Tegel in Schönefeld v Berlinu ter na letališčih Düsseldorf, Köln/Bonn in Stuttgart. Verdi se je za nadaljevanje stavkovnega vala odločil, ker kljub prvim opozorilnim signalom delodajalci na mizo niso dali ponudbe, o kateri "bi se lahko pogajali".

Varnostniki zahtevajo najmanj 20 evrov bruto na uro

Širjenje stavkovnega vala so močno kritizirali delodajalci, pa tudi gospodarstveniki in turistični delavci. "Znova se bo plačni konflikt posamične poklicne skupine razreševal na hrbtih sto tisočih potnikov, podjetij v zračnem prometu in številnih podjetij v nemški turistični panogi," je bil kritičen generalni sekretar nemškega turističnega združenja BTW, Michael Rabe.

Gre za tretji stavkovni val pod okriljem Verdija, ki zastopa okoli 23.000 pripadnikov letališkega varnostnega osebja in zahteva, da se urna postavka varnostnih delavcev zviša na najmanj 20 evrov bruto. Svoje člane je k stavki pozval tudi sindikat Deutsche Beamtenbund (DBB), ki zahteva minimalno urno postavko 19,50 evra.

Trenutno so te postavke določene regionalno in se zelo razlikujejo. V vzhodni Nemčiji dosegajo okoli 14 evrov na uro, medtem ko so v Berlinu in v zahodnem delu države nekaj nad 17 evri. Združenje delodajalcev BDLS zavrača zahteve sindikata in ponuja 6,4-odstotno zvišanje plač. Naslednji krog pogovorov naj bi potekal prihodnji teden.

S kačo v hlačah na letalo

So pa varnostniki na berlinskem letališču povedali, da so med božičnimi prazniki imeli zanimivega potnika, ki je veliko in živo kačo imel kar v hlačah. Dogodek so označili za "najbolj nenavadno najdbo leta 2018".

Kot navaja tednik, je imel 43-letni potnik v hlačah 40-centimetrsko žival. Skušal jo je pretihotapiti v Izrael, zanjo pa ni imel nobenih dokumentov. V hlačah je hladnokrvnega plazilca sicer skrival v posebni vrečki iz blaga.

Kačo so mu zasegli in jo predali herpetološkemu azilu v Brandenburgu. Moškemu pa so izrekli globo, še poroča Spiegel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija