KAKŠNA KAZEN BO DOLETELA RUSIJO? Nemčija zaustavila projekt Severni tok 2, o prvem svežnju sankcij danes ministri EU

Svet

Nemški kancler Olaf Scholz je danes sporočil, da Nemčija začasno ustavlja projekt plinovoda Severni tok 2 z Rusijo v odgovor na rusko priznanje separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine. Scholz je po poročanju tujih tiskovnih agencij zaprosil za začasno ustavitev postopka pregleda za plinovod s strani nemškega regulatorja. V predlogu prvega svežnja sankcij EU proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti Luganska in Donecka so poleg ukrepov proti odgovornim za ta korak tudi ukrepi proti bankam, ki financirajo rusko vojsko, glede dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov ter trgovinski ukrepi proti omenjenima regijama, so sporočili iz institucij EU.

Od leve proti desni: Olaf Scholz, Ursula von der Leyen, Charles Michel

Scholz je dejal, da je zaprosil ministrstvo za gospodarstvo, naj umakne obstoječe poročilo o analizi zanesljivosti oskrbe pri nemški zvezni agenciji za omrežja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To se sicer sliši tehnično, vendar je to nujen administrativni korak, da plinovoda zdaj ni mogoče certificirati," je povedal Scholz in poudaril, da brez tega certifikata Severni tok 2 ne more začeti obratovati.

Plinovod Severni tok 2 pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo. Septembra lani so ga dokončali, vendar je še brez obratovalnega dovoljenja, ker ga zaradi pravnih razlogov blokira nemški regulator na področju energetike BNetzA.

S sankcijami proti Rusiji tudi EU 

Predlog prvega svežnja sankcij EU proti Rusiji sta v skupni izjavi "o ruski agresiji proti Ukrajini" najavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Odločitev Rusije, da prizna neodvisnost proruskih separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine ter da pošlje svoje sile na to območje je "nezakonita in nesprejemljiva", sta zapisala.

Ta poteza po njunih besedah krši mednarodno pravo, ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine ter mednarodne zaveze Rusije, s čimer dodatno zaostruje krizo.

O tem predlogu prvega svežnja sankcij bodo danes popoldne na neformalnem zasedanju razpravljali zunanji ministri EU. Večina jih je v Parizu, preostali bodo sodelovali virtualno. Zasedanje se začne ob 16. uri.

Sveženj vključuje predloge za štiri vrste ukrepov: proti vpletenim v nezakonito odločitev o priznanju, proti bankam, ki financirajo ruske vojaške in druge operacije na omenjenih ozemljih, glede dostopa ruskih oblasti do evropskih kapitalskih in finančnih trgov in storitev ter trgovinski ukrepi proti separatističnima regijama, ki naj bi zagotovili, da odgovorni jasno občutijo gospodarske posledice nezakonitih in agresivnih dejanj.

Poleg tega je EU pripravila tudi dodatne ukrepe, ki jih lahko sprejme v poznejši fazi, če bo to terjal razvoj dogodkov, sta še poudarila predsednika v skupni izjavi. V njej sta tudi znova izrazila solidarnost z Ukrajino ter podporo njeni suverenosti in ozemeljski celovitosti.

Tudi premier Janez Janša je obsodil rusko priznanje neodvisnosti ukrajinskih samooklicanih republik Doneck in Lugansk, z ministri Matejem Toninom, Anžetom Logarjem in Zdravkom Počivalšekom pa so se kasneje dogovorili, da je Slovenija pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  23 .02. 2022 ob  11: 42
ej kaj pa covid
nič člankov
nič število okuženih prekuženih obolelih ozdravelih umrlih procenti itd
ful dolgčaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas
 |  23 .02. 2022 ob  11: 25
čim je toninčić zagrozil da bo s slo vojački pomagal natu in ukrajini
se je putin mal usrou
matej tunin je opasan res, nihče ne želi z njim v spor
že ko pogledaš faco vidiš da ima un pogled killerski, fak
jast sen ne bi lih zajebavau ž njim
ni šale s toninčićem
res ne
rusija pej atenšon slovenski kontingent prihaja imajo tople zimske štumfe tudi da ne bo presenečenj
vseved |  22 .02. 2022 ob  19: 31
Tudi mi bomo tanko piskali, ne samo nemi!
Istriano |  22 .02. 2022 ob  14: 43
Nemški kanclerček bo še tenko piskal brez ruskega plina, Rusi bodo pa lepo v miru trgovali s Kitajsko.
td |  22 .02. 2022 ob  14: 11
Za bruhat, EU postaja še uradno servis imperialistov in njihove vojaške organizacije. Ni za hvalit ne Rusov ne Kitajcev, ampak ta obupna dvoličnost, mi gre na kozlanje. Vsi bili tiho ob napadih na povsem suverene države s total izmišljenimi dokazi ala Irak, Afganistan, Sirija, Libija, ... terorizirajo desetelja Kubao in Venezuelo, ker nočejo postati vir prihodka za njihove kapitalistične mega korporacije, ...