KAKŠNA BO ZIMA? Takšne so napovedi meteorologov

Svet

Prihajajoča zima na južnem delu celine bo zelo spominjala na lansko zimo, piše na spletnem portalu AccuWeather. Po vsej Španiji in južni Franciji so napovedane nevihte in močan veter ter številne vremenske spremembe.

"Nekatere najmočnejše nevihte se bodo to zimo najverjetneje zgodile nekje v južni Franciji, Španiji ali na Portugalskem," je opozoril meteorolog Tyler Roys. Tudi brez nevihtnih vetrov, druge dele južne Evrope čaka vlažna zima.

To zimo naj bi obilna vlaga prispela iz Sredozemlja v Italijo, na Balkan in v večino Turčije. Po besedah ​​meteorologa Alana Repperta se zaradi tega stalnega pretoka vlage na teh območjih pričakuje nevihta za nevihto. "Tudi zmerne količine padavin bi lahko povzročile naraščanje rek, kar bi lahko rezultiralo v znatnih poplavah," opozarjajo vremenoslovci.

Temperature naj bi to zimo ostale povprečne v večjem delu južne Evrope. Roys pravi, da se lahko temperature v nekaterih delih Italije, Grčije in Balkana dvignejo nad povprečje.

Notranjost vzhodne Evrope bo hladna. Pričakuje se lahko pogosta obdobja dežja in snega. Ozemlje z največjim tveganjem za temperature nekaj stopinj pod povprečjem zajema območje od osrednje Ukrajine severno do Latvije in Estonije ter zahodno do Slovaške in Poljske.

Predvideva se, da se severna Evropa to zimo ne bo soočila s spremenljivim vremenom. Tudi neviht, kot so lani prizadele dele Irske, Nemčije, Danske, Norveške in Švedske, ni pričakovati. Za vzhodno Francijo, Nemčijo, Švedsko in Norveško se pričakuje dolgotrajno suho vreme.

Po Roysovih besedah ​​bodo temperature v drugi polovici zime v severozahodni Evropi padle tudi pod povprečno raven.

Poleg hladnega vetra z vzhoda bo pojav La Niña (prinaša vode, ki so hladnejše kot navadno, v vzhodni Tihi ocean in sušo v kraje, ki so jih prej namakala deževja) povečal snežne možnosti v Veliki Britaniji in na Irskem ter na območjih od Francije do Poljske, zlasti pozneje v sezoni. Lansko zimo so deli Združenega kraljestva januarja in februarja doživeli najbolj snežna obdobja in to bi se lahko ponovilo to zimo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija