KAKŠEN BO "PRVI VAL" TURISTOV NA HRVAŠKEM? To je razlog, da so Američani zmanjšali rezervacije za 70 odstotkov

Svet

Na Hrvaškem za velikonočne praznike pričakujejo prvi večji val turistov v letošnji sezoni, a je turistični sektor glede na anketo Hrvaške turistične skupnosti (HTZ) zaradi vojne v Ukrajini previdnejši z napovedmi. Domači in tuji turisti so v prvih treh mesecih leta ustvarili 2,2 milijona nočitev, kar je 90 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Lani so turistične skupnosti iz posameznih hrvaških občin v času velikonočnih praznikov zabeležile 36.000 prihodov in 140.000 nočitev.

Turistične skupnosti s Kvarnerja in iz dubrovniško-neretvanske regije za letošnje velikonočne praznike napovedujejo več kot 20-odstotno rast prometa v primerjavi z enakim obdobjem lani. V Istri in zadrski regiji pričakujejo 16 do 20 odstotkov večji promet kot lani, v Šibeniku pa menijo, da bo promet večji le za 10 odstotkov, je pokazala anketa HTZ.

V notranjosti Hrvaške, kjer bodo v času velikonočnih praznikov odprti skoraj vsi namestitveni objekti, turistične skupnosti napovedujejo do 20-odstotno rast prometa, v Zagrebu pa celo nad 20-odstotno.

Na Jadranu bo odprtih od 40 do 80 odstotkov hotelov, v Opatiji, kjer za velikonočni vikend pričakujejo okoli 15.000 turističnih nočitev, na primer 25 hotelov, na Kvarnerju pa 80 hotelov in 18 kampov.

Na Hrvaškem so v prvih treh mesecih letošnjega leta v turistično-gostinskih dejavnostih izdali za 3,5 milijarde kun (0,46 milijarde evrov) računov. To je za 174 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in za sedem odstotkov več kot v rekordnem turističnem letu 2019, so v torek sporočili s hrvaškega ministrstva za turizem in šport.

"Po dobrih finančnih rezultatih v letu 2021 in 9,1 milijarde evrov ustvarjenih prihodkih od tujih turistov prvi pokazatelji za to leto potrjujejo nadaljevanje pozitivnih trendov v turizmu," je dejala ministrica Nikolina Brnjac.

Ameriški časnik New York Times (NYT) je po drugi strani poročal, da število rezervacij za Hrvaško v ZDA pada. Zasebna turistična družba Dubrovnik Boats, ki ima med svojimi strankami največ Američanov, je pričakovala, da bo letos podirala rekorde. Po ruski invaziji na Ukrajino pa so rezervacije padle za 70 odstotkov. "Za tujce smo na zemljevidu od Ukrajine oddaljeni en centimeter," je za NYT dejal lastnik družbe Nikša Smojver.

Hrvaško je v prvih treh mesecih tega leta obiskalo 734.500 turistov, od tega je bilo 394.400 tujcev.

Hrvaška je na približno 93 odstotkih nočitev iz leta 2019, v primerjavi z lani pa se je število nočitev povečalo za 90 odstotkov, je za hrvaške medije pojasnil Kristjan Staničić iz HTZ.

Leta 2021 je Hrvaško obiskalo 13,8 milijona turistov, ki so ustvarili 84,1 milijona nočitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija