KAKO VISOKE REGRESE SO IZPLAČALI OBALNI 'VELIKANI': Luka in Rižanski vodovod maksimum, Intereuropa skoraj 300 evrov več kot lani, ostali pa?

Koper

Bliža se 1. julij, s tem pa rok za izplačilo regresa za letni dopust v letošnjem letu. Delodajalec je dolžan delavcu, ki je zaposlen celo leto in ima pravico do dopusta, do 1. julija izplačati regres najmanj v višini minimalne plače. Pri večjih podjetjih v Slovenski Istri smo se pozanimali, kako visok regres so svojim zaposlenim namenili letos. 

V Intereuropi so regres za letni dopust za leto 2022 že izplačali, in sicer 26. aprila. Bil je višji kot lani, saj je na vsakega zaposlenega znašal 1650 evrov, medtem ko je v lanskem letu znašal 1384 evra na zaposlenega, so nam pojasnili v družbi. Poleg 594 zaposlenih so v Intereuropi regres v enaki višini izplačali tudi 135 delavcem, ki so zaposleni prek zaposlitvenih agencij.

Prvi del regresa je že prejelo tudi 108 zaposlenih v Rižanskem vodovodu Koper. Konec marca jim je bil izplačan del v višini minimalne plače, preostali del regresa – do višine neobdavčenega zneska povprečne plače v Sloveniji, ki je maja znašal 2.007,97 evra – pa bodo izplačali delavcem do zakonsko določenega roka. "Po isti metodologiji smo izplačali regres delavcem tudi v preteklem letu," so nam pojasnili v Rižanskem vodovodu.

Enakega zneska regresa, le da v enem kosu, so se razveselili tudi zaposleni v Luki Koper – teh je kar 1572. Zadnji dan v maju so na račun prejeli regres v višini 2.007 evrov, so nam sporočili iz koprskega pristanišča. Kot so še dodali, so skoraj enak znesek izplačali tudi lani.

Omenjena obalna podjetja so z izplačili regresa za letni dopust pohitela, delodajalci imajo sicer za izplačila čas do 1. julija. Neizplačilo regresa za letni dopust je prekršek, za katerega je zagrožena globa v znesku od 3000 do 20.000 evrov. Inšpektorat bo tudi v letošnjem letu od 1. julija v sodelovanju s finančno upravo opravljal poostren nadzor glede izplačila regresa.

Če je delavec upravičen le do sorazmernega dela letnega dopusta, ker ni zaposlen celo koledarsko leto, ima pravico tudi do sorazmernega dela regresa. Če je zaposlen s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa, sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi (razen če dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o materinskem, očetovskem in starševskem dopustu – v teh primerih ima pravico do celotnega regresa).

BONUS VIDEO: Načrti ZRS Koper za naslednjih pet let so jasni

Regres se izjemoma lahko izplača tudi po 1. juliju, a najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta in le v primeru nelikvidnosti delodajalca, če to omogoča kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.

Z vprašanji o višini regresa smo se obrnili še na nekatera obalna podjetja (Grafist, CPK, Intesa Sanpaolo Bank), a njihovih odgovorov še nismo prejeli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  08 .06. 2022 ob  16: 52
Zavarovalnica Generali d.d.
2021 - 1.500 €
2022 - 2007,96 €
Istriano |  08 .06. 2022 ob  15: 23
10
Rižanski vodovod že desetletja ni sposoben najti dodatni vodni vir poleg Rižane. Kaj so naredili v zadnjih letih. Nič, samo ceno oskrbo z vodo so nam dvignili nekajkrat. Kakšno nagrado si zaslužijo? ENO BRCO V ZADNJO PLAT!!