KAKO SO ČRVI PRIŠLI V ŠOLSKO KOSILO? Odgovornega niso našli ne v šoli ne pri prodajalcu ne pri distributerju

Slovenija

Nadzor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin nad mlinci, ki so jih 10. novembra postregli za kosilo v Osnovni šoli (OŠ) Rače in v katerih so nekateri otroci našli črve, ni našel nepravilnosti ne pri šoli ne pri proizvajalcu ne pri distributerju, danes poroča časnik Večer.

"Na podlagi uvedenega nadzora na osnovni šoli, pri proizvajalcu (Pekarna Geršak) kot tudi pri distributerju (Pekarna Pečjak) za zdaj ne moremo ugotoviti oziroma potrditi mesta kontaminacije živila z insektom," so po poročanju Večera sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Dejstvo je sicer, da so žita in izdelki iz žit pogosto na udaru moljev, sploh če so živila dalj časa skladiščena. A pri upravi za varno hrano so poudarili, da je bil pri vseh treh zavezancih, torej šoli, proizvajalcu in dobavitelju, rok hranjenja mlincev kratek.

Potrdili so, da so bili sporni mlinci v šolo dobavljeni na dan, ko so bili skuhani, kar pomeni, da do kontaminacije skoraj zagotovo ni moglo priti v šolski kuhinji, še piše časnik.

Na upravi med drugim navajajo, da pregled neporabljenih zaprtih vrečk ni kazal znakov poškodbe embalaže ter da niti proizvajalec niti distributer nista prejela kakršnekoli podobne prijave, ki bi nakazovala na napako v proizvodnji oziroma pri rokovanju z živilom.

Šola je starše takoj po odkritju obvestila o pripetljaju in se jim opravičila. Podravnateljica Romana Zupančič je takrat povedala, da je bilo živilo ustrezno deklarirano in z rokom trajanja do 30. julija 2024, med pripravo in razdeljevanjem kosila pa kuharsko osebje ni opazilo, da bi bilo z mlinci kaj narobe. Po obvestilu, da je hrana oporečna, so preostanek mlincev zavrgli in o dogodku obvestili dobavitelja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija