KAKO SE ŠIRIJO OKUŽBE V OBALNO-KRAŠKI REGIJI: Na OŠ Sežana danes še slabše, kje bo še 'udaril' angleški sev?

Slovenija

Okužbe se v zadnjih dnevih v Obalno-kraški regiji najhitreje širijo na sežanski osnovni šoli. Včeraj so okužbo potrdili pri še dveh učencih, zato sta v karanteni še dva razreda. Skupaj je v karanteni že 18 od 39 razredov. Okužbo so potrdili pri 30 učencih in štirih zaposlenih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) to pripisujejo angleškemu sevu, ki je pri širjenju agresivnejši od osnovnega virusa, pa tudi bolj agresiven od ostalih trenutno znanih mutacij. V regiji je 30 osnovnih šol in vrtcev. Po več kot 10 okužb so imeli oziroma imajo na dveh osnovnih šolah in v enem vrtcu. Gre za OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio Koper, OŠ Sežana in Vrtec Morje Lucija.

Okužbe so se v šolstvu začele povečevati od konca januarja, ko se je vlada odločila, da se po dolgotrajnem izobraževanju od doma učenci vendarle vrnejo v šolske klopi. Takrat se je pričelo masovno testiranje šolnikov in zaposlenih v šolstvu.

Do sredine februarja so se okužbe najbolj množično širile med osnovnošolci in v nekoliko manjšem obsegu med vrtčevskimi otroci. Močno pa so porasle okužbe med zaposlenimi v šolah in vrtcih.

V kolikšni meri gre odgovornost pripisati staršem?

Od začetka februarja do konca marca so se okužbe med zaposlenimi v šolah in vrtcih nekoliko zmanjšale. Zato pa že od začetka februarja rastejo okužbe med učenci v osnovnih šolah in zadnjem času še med dijaki. Posebej opazen je trend med dijaki v zadnjih dnevih, ko so se okužbe začele hitreje širiti tudi po glasbenih šolah. Med vrtčevskimi otroci je okužb manj.

V preteklih dneh smo poročali o težavah, ki so jih imeli na OŠ Piran in OŠ Koper. Na obeh šolah so zaradi okuženih učencev imeli karanteno. Za to pa naj bi svoj del odgovornosti nosili tudi starši, ki so bili pozitivni na koronavirus, a so svoje otroke kljub temu pošiljali v šolo. Pa tudi tisti starši, ki šole ne obvestijo, da imajo njihovi otroci potrjeno okužbo na koronavirus.

Pouk na OŠ Sežana poteka nemoteno

Na nove seve koronavirusa so strokovnjaki pričeli opozarjati konec januarja. Mutacije virusov so normalne in so bile pričakovane, v enem letu jih lahko nastane okoli 40. Tu so škotski, južnoafriški, angleški sev. Omenjen je bil tudi argentinsko brazilski sev, za katerega se je predvidevalo, da bo k nam prišel preko ladij. A se je v Obalno-kraški regiji očitno najbolj uspelo razširiti angleškemu sevu, ki je tudi najbolj znan po tem, da se izredno hitro širi, zato se okuži tudi več ljudi. 

Pouk na sežanski osnovni šoli kljub temu poteka nemoteno, seveda ob spoštovanju vseh predpisanih zaščitnih ukrepov, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Danes dopoldan bodo testirali še dodatne morebitne okužene otroke, tako da se bo število že popoldan lahko ponovno spremenilo.

Škrabarjeva: Ukrepamo takoj, ko izvemo za potrjeno okužbo

Po besedah v. d. ravnateljice Bojane Škabar ukrepajo takoj, ko izvejo za potrjeno okužbo učenca. Vsem staršem učencev iz njegovega razreda pošljejo SMS sporočilo ter jih obvestijo, da bodo učenci delo nadaljevali na daljavo. Starše tudi usmerijo k spremljanju dodatnih obvestil v eAsistentu, kjer jih obveščajo o navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, o stikih ter o nadaljnjem poteku pouka.

V. d. ravnateljice je starše ob tem še pozvala, naj v šolo pošiljajo le zdrave otroke, saj se je dogajalo, da so k pouku prihajali tudi učenci z znaki prehlada.

O morebitnih okužbah na šoli obveščajo tudi zaposlene, ti pa potem preverijo, ali so bila upoštevana vsa navodila, kot so prezračevanje, maske in medsebojna razdalja, v nasprotnem primeru jim svetujejo samoizolacijo, je pojasnila Škabarjeva. Na šoli imajo sicer 105 zaposlenih, od tega se jih je 12 cepilo proti covidu-19, 18 pa je bolezen že prebolelo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  23 .03. 2021 ob  15: 45
Nimamo samo problema, ki se mu reče Astra Zeneca - članek lahko preberete na spletni strani dr. Andraž Teršek ustavnik in pravni filozof