KAKO SE BOSTA DOGOVORILA JANŠA IN PLENKOVIĆ? "Nam je v interesu, da naše sosednje države pridejo na Hrvaško"

Slovenija

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Bruslju izjavil, da se je pogovarjal s slovenskim kolegom Janezom Janšo in nekaterimi drugimi evropskimi voditelji o rešitvah, ki bi jih izvajali na državnih mejah, preden bo začelo veljati evropsko covidno potrdilo.

Andrej Plenković

Na današnjem srečanju voditeljev EU v Bruslju so pozvali k hitri uveljavitvi digitalnega covidnega potrdila na ravni unije, da bi evropskim državljanom omogočali lažje potovanje. Covidno potrdilo naj bi predvidoma zaživelo konec junija.

Hrvaški premier Plenković je danes potrdil, da bodo skušali doseči rešitve za prehod čez mejo, še preden bo potrdilo začelo veljati na ravni celotne unije. O tem se je danes pogovarjal z Janšo in kolegi iz Madžarske, Češke, Slovaške in Poljske, je povedal Plenković, ki je za razliko od Janše po koncu današnjega vrha EU stopil pred novinarje.

"Nam je v interesu, da naše sosednje države oziroma njihovi državljani lahko pridejo na Hrvaško. Mnogi med njimi so že cepljeni proti covidu-19 z enim ali dvema odmerkoma, nekateri so preboleli covid, nekateri pa so testirani. Našli bomo aranžmaje, kako bi lahko prišli na Hrvaško tudi prej," torej preden bo uveljavljeno covidno potrdilo na evropski ravni, je izjavil Plenković.

Povedal je tudi, da covidno potrdilo ni dokument za prehod čez mejo, temveč dokument, v katerem bo na mejnem prehodu možno jasno ugotoviti, ali so se potniki cepili proti covidu-19, ga preboleli ali pa imajo negativen test na novi koronavirus. Pospešil bo pretok potnikov čez mejo ter omogočal tudi bolj varno bivanje na Hrvaškem, je poudaril.

Janez Janša

Na vprašanje ali bodo vstop na Hrvaško dovolili tudi potnikom, ki so se cepili s kitajskim ali ruskim cepivom proti covidu-19, je odgovoril, da takšne odločitve na ravni unije ni. Napovedal je, da se bodo o tem posvetovali z evropsko in hrvaško agencijo za zdravila (Ema in Halmed), kot tudi s hrvaškimi epidemiologi, da bi dobili enotno stališče o varnosti teh cepiv.

Menil je sicer, da so tudi ta cepiva učinkovita. Uporabljajo jih tudi v dveh članicah EU, na Madžarskem in Slovaškem, je izpostavil.

Na Hrvaškem so napovedali, da bodo morda že do konca tedna dodatno zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Ob tem pa zaenkrat niso omenjali spremembe ukrepov na meji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  25 .05. 2021 ob  21: 22
nič bat. bo tajni agent "jekleni kaco" vse zrihtal, itak ima ribnik na krku !