KAKO "PREBRATI" LJUDI? Med drugim bodite pozorni na nasmeh in višino glasu

Trendi

Bodite pozorni na višino glasu in njihovo dihanje. Če je nekdo zainteresiran za pogovor z vami, vam bo to pokazal z neverbalno komunikacijo. Zanimivo je, da le nekje od 7-10 odstotkov komunikacije temelji na verbalnem delu, kar imenujemo verbalna ali besedna komunikacija. Preostalih 90 odstotkov pa zajema neverbalna ali nebesedna komunikacija. Slednjo pogosto zanemarjamo predvsem zato, ker v današnji informacijski dobi veliko več komuniciramo preko elektronskih naprav, kot pa iz oči v oči oziroma v živo. Ne glede na to, da je tak način komunikacije prav tako lahko učinkovit, pa vseeno ne gre mimo dejstva, da so najuspešnejši odnosi tisti, ki potekajo v fizični obliki.

1. Naučite se razlikovati med pozitivno in negativno govorico telesa

Pogosto lahko govorico telesa razdelimo na "negativno" ali "pozitivno". Ko se telo napne, je to navadno negativen izraz, ki je lahko povezan s stresom, nelagodjem ali jezo. Po drugi strani pa lahko pozitivna govorica telesa, na primer opazno sproščeno telo, kaže na srečo in zaupanje.

2. Bodite pozorni na višino glasu

Tipična višina glasu nekoga se lahko spremeni glede na razpoloženje. Na primer, ko je oseba žalostna, njen glas zadrhti in postane veliko tišja. To pomeni, da bo oseba govorila v nižji oktavi in ​​počasneje. Hitrejši glas kaže na srečo.

3. Bodite pozorni na dihanje

Če je kdo jezen, lahko začne zardevati in se znojiti. To reakcijo povzroča predvsem hitro dihanje. Ko ste jezni in živčni, možgani sproščajo hormone in nevrotransmiterje. To poveča krvni tlak in utrip, dihanje pa postane plitvo in pospešeno.

4. Bodite pozorni na gibanje

Če se človek premika bolj, kot običajno, je to lahko znak živčnosti. Poleg teh znakov lahko znaki živčnosti vključujejo tudi mahanje z nogo, grizenje nohtov ali ustnic, stiskanje dlani in podobno. Gibanje rok in glave postane hitro in sunkovito. Seveda je vse odvisno od stopnje živčnosti.

5. Pomemben je kontekst

Brez konteksta si lahko neverbalne namige napačno razlagamo. Na primer, prekrižane roke so v nekaterih primerih lahko signal upora in živčnosti, v drugih pa lahko pomenijo tudi samozavest in moč. Ne pozabite postaviti vsega, kar se dogaja okoli vas, v kontekst s tem, kar vidite v neverbalni komunikaciji druge osebe. Okolje namreč vpliva na vedenje.

Neverbalna komunikacija je pomembna, ker ljudje na ta način izražajo svoja čustva, ko jih ne morejo izraziti z besedami ali jih namerno poskušajo skriti. Učenje branja teh komunikacijskih znakov vam lahko pomaga bolje razumeti druge.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija