KAKO POTEKA CEPLJENJE NA OBALI? Tako kot v Izoli vse odmerke porabili tudi že v Luciji

Izola

Čeprav se je množično cepljenje po Sloveniji začelo že v nedeljo, bodo v nekaterih domovih za starejše in zdravstvenih zavodih proti covidu-19 cepili tudi danes. Preverili smo, kako je s cepljenjem v Obalnih domovih za starejše. Iz izolskega doma so nam sporočili, da se je cepilo 130 stanovalcev, v Centru za starejše občane Lucija pa 31 stanovalcev.

Direktorica izolskega doma upokojencev Romina Zajc nam je pojasnila, da so včeraj prejeli 50 doz cepiva, s cepljenjem pa so pričeli takoj po prejemu le-tega. "Stanovalce in zaposlene je cepila domska zdravnica, pomagala je tudi zdravnica Zdravstvenega doma Izola, drugi zaposleni iz ZD Izola ter zdravstveni kader našega doma," je povedala. Za cepljenje se je odločilo 130 stanovalcev od skupno 183. 

Najprej so cepili tiste, ki okužbe s covidom-19 še niso preboleli. Vso cepivo, ki so prejeli, so tudi porabili. V nadaljevanju se bo cepilo še preostali del stanovalcev, ki bodo želeli biti cepljeni, ravno tako še ostale zaposlene. Stanovalci se po cepljenju počutijo dobro in brez posebnosti, nam je še povedala direktorica.

Informacijo so nam potrdili tudi v Zdravstvenem domu Izola, kjer pa bodo s cepljenjem zdravstvenih delavcev pričeli po prejemu prvih odmerkov za zaposlene. To bo predvidoma zadnjega v mesecu. "V tem trenutku ne razpolagamo z informacijo, koliko odmerkov bomo prejeli in tudi ne z informacijo, da bomo cepiva res prejeli do konca leta," so nam pojasnili in dodali, da naj bi v Slovenijo tedensko prispelo približno 16.000 odmerkov, vendar kakšen bo razdelilnik teh dobav zaenkrat še ostaja neznanka.

Prvo cepivo v Izoli. Hvala vsem posebno pa še pomočnici direktorja Maji Praček, kateri se osebno zahvaljujem in...

Posted by Evgenij Komljanec on Sunday, December 27, 2020

Pri cepljenju bodo imeli prioriteto zaposleni na najbolj izpostavljenih delovnih mestih in rizični zaposleni. Najbolj izpostavljena delovna mesta so covid ambulanta in terenske službe (zaposleni v sistemu NMP, vključno z dežurno službo, patronaža in nega na domu). 

V tem trenutku, tako pravijo, je interes za cepljenje izkazalo 30 zaposlenih. Nekaj jih je covid-19 že prebolelo in se bodo zato cepili kasneje, predvidoma tri mesece po preboleli bolezni. "Procent precepljenosti bomo ugotavljali, ko se bo cepljenje zaključilo," so še povedali.

V Centru za starejše občane Lucija se je cepilo 31 stanovalcev, prejeli pa so 35 doz cepiva. Kot pravi direktorica doma Marinela Šavle Reščič, so s cepljenjem že zaključili. To je potekalo v sodelovanju domskega zdravnika, zdravstvenega doma in njihovih zaposlenih diplomiranih sester. 

Direktorica pričakuje, da se bo cepilo še več stanovalcev, nekateri izmed njih pa so virus preboleli in zaenkrat cepljenje za njih še ni predvideno. Tudi njihovi stanovalci so se po prejemu cepiva počutili enako oziroma brez odstopanj ali sprememb. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  29 .12. 2020 ob  18: 48
Cepljenje poteka isto kot obisk k dentistu...
Zaenkrat ni se tako zelo nujno,ko bo udarlo bom pa seu