KAKO OMEJITVE PORABE VODE UPOŠTEVAJO HOTELIRJI: In kaj o njih menijo turisti? (VIDEO)

Izola

Slovenska Istra kljub cisternam, ki v Cepke vsakodnevno dovažajo vodo, in padavinam, ki so vsaj malenkost izboljšale stanje podtalnice reke Rižane, še ni varna pred redukcijami vode. V lokalnem vodovodu uporabnike zato še vedno pozivajo k spoštovanju omejitev pri porabi pitne vode. A predvsem kmetje, ki so jim prepovedali uporabo pitne vode za kmetijske namene, se jezijo, da morajo varčevati na račun turistov. Preverili smo, kako se "pravil" Rižanskega vodovoda držijo hotelirji in kaj o njih menijo turisti. 

Mnogi hotelirji so ukrepe za manjšo porabo pitne vode sprejeli še preden je bilo to potrebno. "Že pred leti smo ustvarili trajnostno politiko, da bi vnaprej rešili javne službe in nacionalne vire. Tako smo bili razmeroma pripravljeni na omejitve vode," je dejal Kai Behrens iz hotela Kempinski Palace Portorož.

V Kempinskem imajo vzpostavljen tudi sistem recikliranja vode: "Odpadlo vodo dejansko recikliramo za zalivanje vrta, tako da lahko resnično zmanjšamo porabo vode."

V izolskem hotelu Delfin denimo so že v preteklosti namestili tempirane ventile, ki poskrbijo da je poraba vode čim manjša. Imajo pa tudi srečo, da so njihovi gostje razumljivi in so s skupnimi močmi dosegli nižjo porabo vode. "Beležimo približno 35 procentov manj porabe vode," je zadovoljen Miloš Milivojević.

Kako je s polnjenjem bazenov?

V Delfinu imajo bazene napolnjene z morsko vodo, "ne uporabljamo pitne vode in v tem primeru ne obremenjujemo dodatno okolja", pravi Milivojević.

Kako pa so omejitve pri porabi vode sprejeli turisti? 

"Mislim, da je v vsakem primeru dobro varčevati z vodo," je dejal eden, drugi pa dodal, da se zaradi omejitev krajši čas oziroma manj pogosto tuširajo. "Če bomo pripomogli k temu, da bo več vode na Primorskem, se sploh ne bomo umivali dokler ne bomo šli domov," je v šali dejal tretji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  04 .08. 2022 ob  20: 35
Tujci za take stvari dosti bolj dovzetni kor mi.
Dosti tujih gostov ob sprejemu v apartma sprašujejo: "Kakšni so ukrepi za varčevanje z vodo?" čeprav nimamo izpostavljenih nobenih opozoril.
Pridejo že informirani glede teh težav. Povemo jim, naj bodo bolj varčni z vodo saj je za drugo kot za kuhanje in osebno higieno niti ne morejo uporabljati.
Tisto, kar smo dobili od rižanskega bi bilo kar v redu, če bi bilo tudi v angleškem in nemškem jeziku.
jast |  04 .08. 2022 ob  11: 18
11
direktor rižanskega....da ne boš samo govoril.....organiziraj preglede kmetijskih števcev in boš bil presenečen.....neprijetno
Opazovalec |  04 .08. 2022 ob  08: 21
12
@ Solinar# Točno to, zato pravim da so to pravljice....poznam kar nekaj hotelov po obali ma ne vem kje šparajo z vodo.
solinar |  04 .08. 2022 ob  07: 37
16
Pojdite preverjat kako sobodajalci varčujejo z vodo v svojih "bazenčkih". Jaz ne smem zaliti mojih par paradižnikov, moj sosed pa veselo dopolnjuje svoj 50 kubični bazen iz katerega vsaki dan izhlapi kakšen kubik vode samo zato, da njegovi turisti zvečer namakajo svoje riti v kloru. Poleg tega, da je vse skupaj na kmetijskem zemljišču, nobenega inšpektorja prav nič ne zanima.
Opazovalec |  04 .08. 2022 ob  07: 27
10
Pravlj8ce.....