KAKO LAHKO V PRIMERU ROPOV NAJSTNIKOV V IZOLI UKREPA CSD? O teh kaznivih dejanjih mladoletnikov niso bili obveščeni

Izola

Po tem, ko je koprska policijska uprava poročala o primeru ropa najstnikov na plaži v San Simonu in po tem, ko se nam je oglasil sorodnik ene od žrtev, ki so bili prav tako najstniki, smo prejeli tudi odgovore Centra za socialno delo (CSD) Južna Primorska. Slednji pravijo, da o omenjenih kaznivih dejanjih mladoletnikov v Izoli niso prejeli nobenega obvestila.

Spomnimo, izolski policisti so v soboto, 18. junija, zvečer obravnavali rop na plaži v San Simonu, na kraju pa prijeli štiri mladoletne osumljence, stare 14, 15, 16 in 17 let. Obstopili so skupino najstnikov in s kuhinjskim nožem v roki od njih zahtevali denar. Eden od storilcev je iz oškodovančevega nahrbtnika vzel denarnico, iz nje pa denar. Istega večera so podobno storili še enkrat, in sicer z dvema 15-letnikoma.

Policisti so ugotovili identiteto vseh štirih osumljencev, o kaznivih dejanjih pa obvestili tako starše osumljenih kot tudi starše oškodovanih mladoletnikov.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na CSD Južna Primorska, od koder so nas obvestili, da niso prejeli nobenega obvestila o omenjenih kaznivih dejanjih mladoletnikov v Izoli.

Pojasnili so nam tudi, kakšen je sicer v takšnih primerih postopek. "Ob prejemu obvestila Policijske postaje o obravnavi kaznivih dejanj na CSD, le-te pričnemo z obravnavo mladoletnika v predkazenskem postopku," navajajo. CSD v okviru tega postopka v obravnavo vključi celotno družino in k sodelovanju povabi starše, sodeluje pa tudi z zunanjimi institucijami in akterji, kot so denimo šole, svetovalni centri, Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, Strokovni centri, Društvo za nenasilno komunikacijo in drugi pomembnimi deležniki.

"Sodelovanje temelji na vzpostavitvi delovnega in zaupnega odnosa z mladostnikom, njegovimi starši oz. drugimi pomembnimi družinskimi člani. V okviru nalog in socialnovarstvenih storitev CSD, se z družinami srečujemo na razgovorih na CSD in na terenu - v domačem okolju ali po potrebi drugje," so še opisali.

Poudarjajo, da je zaradi kompleksnosti težav, "zelo pomembno timsko delovanje in sodelovanje z drugimi strokovnimi službami, kar nam omogoča dragoceno multidisciplinarnost in kvalitetnejše načrtovanje ter izvajanje nalog in s tem izdelavo načrta pomoči mladostniku in družini". Udeleženi pa so tudi v posameznih primerih obravnav znotraj zdravstvenih ambulant in pedopsihiatričnih institucij ter obravnav na pristojnem sodišču, so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  30 .06. 2022 ob  18: 06
CsD je porebno ukinit. To je institucija za podpiranje lenuhov, z redkimi izjemami.
Drugace pa palica in marica po stari šmarski.
vseved |  30 .06. 2022 ob  15: 12
@opazovalec, tudi to je ena od rešitev , ampak ko pogledaš mladino je takih bolj malo.
Opazovalec |  30 .06. 2022 ob  10: 40
@vseved# dovolj bo da naletijo na tapravega pa ne bo potrebno niti policije. Potem pa se bodo vsi jokali kao ubogi otroci. Lep primer tega je bila zaušnica Mariborskega župana prepotentnemu mladeniču potem pa vik in krik
vseved |  30 .06. 2022 ob  08: 29
Najprej bi morala policija ubit boga v njih !
Ištrijan |  29 .06. 2022 ob  22: 34
29
CSD se lahko na trepalnice postavi in nic ne bo spremenil/popravil, ce ti otroci zivijo in odrascajo v okolju (druzini), ki taksno vedenje in ravnanje podpira, nagrajuje oz. ga ne sankcionira/graja!

Otroci so po vecini (obstajajo sicer izjeme) odraz okolja v katerem so socializirani in odraz vrednot, ki so jim posredovane!

Ti otroci so odraz toksicnega primarnega okolja! Brez odprave primarne toksicnosti je sizifovo delo se ukvarjat z vedenjem in ravnanjem otrok, ce si ti potem tja spet vrnejo oz. ce tam ostanejo. S primarno deviantnostjo bi se morala nemudoma zaceti ukvarjati drzava, z vso resnostjo! Sicer bomo v kratkem dobili cisto prave tolpe. Poleg tega so casi krize in negotovosti v katerih zivimo in v katere nas vodijo propadajoce zahodne demokracije, vec kot ustrezni za nastanek takih socialnih deviantnih fenomenov!