KAKO KAŽE PONEDELJKOVEMU SPROŠČANJU UKREPOV: Takšni so podatki za primorske regije

Koper

Medtem ko ni videti, da bi se epidemiološka slika umirjala, je vlada pretekli teden dopolnila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Pri tem bo upoštevala tudi epidemiološke razmere v posameznih regijah. Kako daleč smo od rdeče faze in kako kaže sproščanju ukrepov po posameznih regijah?

Vlada bo o morebitnih prvih sprostitvah ukrepov po posameznih regijah 18. januarja prvič odločala jutri. Za sproščanje ukrepov po posameznih regijah bo sicer treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov. A kot kaže, smo še daleč od rdeče faze.

Po podatkih, ki jih je včeraj predstavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev 652,6, medtem ko je bolnišnično zdravljenje v nedeljo potrebovalo 1205 covidnih bolnikov. Po današnjih podatkih sta bila včeraj v bolnišnicah 1202 pacienta, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh na ravni države pa je 1848, kar pomeni, da pogoji za sproščanje ukrepov še niso izpolnjeni.

Trenutno smo v črni fazi, medtem ko je v drugi, rdeči fazi, predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod tisoč.

V rdeči fazi je predvideno tudi ponovno odprtje muzejev, knjižnic in galerij, avtomehaničnih in podobnih servisnih dejavnosti, smučišč in nekaterih trgovin, dovoljene bodo brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin. Vse to se bo sproščalo po regijah. In kakšna je slika po regijah?

Kriterijev ne izpolnjuje niti ena regija

Na podlagi podatkov nobena regija ne izpolnjuje kriterijev za prehod iz črne faze v rdečo. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov po statističnih regijah kaže, da je najmanjše v Primorsko-notranjski regiji – to je 40. A na podlagi kriterijev za sproščanje ukrepov bi morala biti ta številka za to regijo za prehod v rdečo fazo 35, za prestop v oranžno pa 26.

Tudi Obalno-kraška in Goriška regija ne dosegata teh kriterijev. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov je v prvi 87,1, v drugi pa 127,9. Po načrtu sproščanja bi za rdečo fazo Obalno-kraška regija morala doseči povprečno število okužb 76, Goriška pa 77, za oranžno fazo sproščanja pa 56 oziroma 57.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  12 .01. 2021 ob  16: 40
Se vidi, da nimamo nobenega epidemiologa ali podobnih strokovnjakov
Stanfordska študija: (john ioannidis in drugi...)
"... there is no evidence that more restrictive non-pharmaceutical interventions (“lockdowns”) contributed substantially to bending the curve of new cases in England, France, Germany, Iran, Italy, the Netherlands, Spain, or the United States
torej, ni dokazov, da bi taki ukrepi (lockdown) kaj pomagali.
iz česar lahko rečemo, da nas brez potrebe maltretirate.
Da je to res, poglejte hrvaško, bosno, srbijo in druge.