KAKO JE POSKRBLJENO ZA GIBALNO OVIRANEGA POSAMEZNIKA, KI ŽELI ŠTUDIRATI V KOPRU? Danes premierna predstavitev socialnega eksperimenta (FOTO, VIDEO)

Koper

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic in 70. obletnici sprejema Splošne deklaracije človekovih pravic bodo v Kopru s socialnim eksperimentom primerjali poti dveh sovrstnikov, ki si delita isti cilj – nadaljevanje študija v Kopru. Edina razlika med njima so gibalne ovire, ki jih mora eden izmed njiju premagati. Eksperiment bodo premierno predvajali danes v Kopru, pripravili bodo tudi okroglo mizo.

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) in Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) sta konec junija v sodelovanju s Centrom mladih Koper (CMK) že tretje leto zapored izvedla socialni eksperiment v Kopru.

"Letos smo se spraševali in preverjali, kako se mlad gibalno oviran posameznik v želji, da nadaljuje študij v Kopru, znajde v novih okoliščinah. Posebej nas je zanimalo, kako se njegova izkušnja razlikuje od izkušnje drugega posameznika, ki ni gibalno oviran. Pri tem smo bili pozorni na odzive mimoidočih in njihovo informiranost o dostopnih poteh za uporabnike invalidskih vozičkov. Zato smo socialni eksperiment prikrito posneli iz različnih zornih kotov – iz osebne perspektive gibalno ovirane in gibalno neovirane osebe ter iz perspektive opazovalca," pove Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS in vodja projekta ter doda, "da opazovanje iz različnih perspektiv omogoča nekoliko boljšo vživljanje v določene okoliščine in lahko gledalcu doprinese k subtilnejšemu razumevanju obravnavane tematike."

Danes premieren prikaz eksperimenta z okroglo mizo

Predstavitev in premierno predvajanje eksperimenta z naslovom Po kateri poti hodiš TI? bo v ponedeljek, 10. decembra 2018, ob 17. uri v Študentskem centru Univerze na Primorskem na Čevljarski ulici 27 v Kopru. "Predstavitvi in analizi eksperimenta sledi okrogla miza z razpravo o stanju in arhitekturnih prilagoditvah ter informiranosti o dostopnih lokacijah za gibalno ovirane posameznike v Mestni občini Koper in morebitnih drugih rešitvah na tem področju," na dogodek vabi Nikolina Jeretič in sporoča, "da si uporabniki invalidskih vozičkov predvsem želijo enake uporabniške izkušnje kot vsi ostali."

Napoved eksperimenta, ki ga bodo premierno predvajali danes, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Gostje okrogle mize, katere moderator bo dr. Ernest Ženko, redni profesor na Univerzi na Primorskem, bodo: Nino Batagelj, Zveza Paraplegikov Slovenije, Ksenija Bratuš Albreht, Zavod Šentprima – Zavod za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov, dr. Sandra Bašič Hrvatin, komunikologinja, Timotej Pirjevec, vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj Mestne občine Koper, Tatjana Koblark, predsednica Društva invalidov Koper, Katja Košuta in Evelin Tušar, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Piran in Aljoša in Miranda Škaper, vodji spletnega portala pridem.si, prvega slovenskega imenika dostopnih točk ter vodji aplikacije Lj by Wheelchair.

Batagelj: "Že majhna stopnička predstavlja težavo za gibalno ovirane"

"Konvencije Združenih narodov določajo, da morajo biti kulturne in rekreativne dejavnosti enako dostopne vsem. Rešitev za to so mobilne klančine ali kaj podobnega, ne pa improviziranje. Že majhna stopnička, ki je morda sploh ni opaziti, je velika težava za gibalno ovirane osebe," pojasni Nino Batagelj ter doda, da bi se lahko veliko težav rešilo že z ustreznim informiranjem o dostopnih poteh za uporabnike invalidskih vozičkov.

Projekt izvajata PRIMSS in ŠOUP v okviru projekta PreProstoVoljni v sodelovanju s CMK. Projekt sofinancira Mestna občina Koper. Projekt je podprla Luka Koper, d.d. v okviru Sklada Živeti s pristaniščem.

Deli novico: