KAKO GRE V TEH DNEH TURIZMU V MARINAH IZOLA IN PORTOROŽ? Solidna zasedenost, a na račun domačih gostov

Slovenija

V obeh največjih slovenskih marinah, ki sta nedavno dobili nove lastnike, so zadovoljni s trenutno zasedenostjo zmogljivosti. V Marini Izola tako beležijo rekordno, 98-odstotno zasedenost, v Marini Portorož pa je zasedenost za 30 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani. Tudi obeti za nadaljevanje sezone so spodbudni.

V Marini Portorož, ki je spomladi iz Term Čatež prešla v roke podjetja Luka Lucija v lasti slovenskega investicijskega sklada Cirus 1, ki ga upravlja JonatanMars, sta tako zasedenost s stalnimi kot z dnevnimi plovili za okoli 30 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani.

V strukturi gostov prevladujejo slovenski gosti s 60 odstotki, gosti iz nemško govorečega območja predstavljajo 30 odstotkov, pet odstotkov pa italijanski gosti. Preostalih pet odstotkov prispevajo gosti iz drugih držav.

"Glede na trenutno poslovanje so obeti za nadaljevanje poletne sezoni dobri, je pa vsekakor vse odvisno od epidemioloških ukrepov, ki bodo sprejeti," so opozorili v Marini Portorož. Pri tem so dodali, da navtika predstavlja enega bolj varnih načinov turizma, saj gostom omogoča preživljanje dopusta v mehurčku, večina aktivnosti pa se dogaja na prostem.

Skladno z vizijo novega vodstva so prav v tem tednu v Luciji zaključili prenovo sanitarij v starem delu marine, v prihodnjem tednu pa se zaključuje obnova bazena, na katerem bo zaživel beach club. Poleg tega so osvežili hortikulturno podobo in urejenost marine, ponovno vzpostavili servis plovil ter kadrovsko okrepili gostinski segment. V prihodnjih tednih načrtujejo še vzpostavitev izposoje koles in skirojev, nadaljevali bodo s posodobitvijo infrastrukture, kot so wifi omrežje in polnilnice za električna vozila, prenovili bodo tudi celostno podobo ter uporabniško izkušnjo za svoje goste.

V Marini Izola, ki je od lani v rokah družbe Grafist Anteja Guberca, v zadnjih dveh letih zaznavajo večje povpraševanje po privezih, predvsem s strani slovenskih lastnikov plovil, trenutno pa beležijo rekordno, 98-odstotno zasedenost. Za primerjavo so bili v enakem obdobju lani 90-odstotno zasedeni.

Domačih gostov je okoli 65 odstotkov, med tujimi pa so najpomembnejši nemško in italijansko govoreči. Dnevnih gostov je približno desetina vseh, preostanek predstavljajo letni najemniki privezov.

Tudi v Izoli se zavedajo odvisnosti sezone od stanje glede epidemije covida-19. Ker pa so na plovilih gostje v svojih mehurčkih in je tako preživljanje počitnic skladno s priporočili za preprečevanje širjenja covida-19, so že lani v poletnih mesecih zaznali povečano število tranzitnih gostov.

Povečano število dnevnih oz. mesečnih tranzitnih gostov so zabeležili tudi v juniju, zato pričakujejo, da bodo tudi v juliju in avgustu beležili dobro zasedenost in tako poletno sezono uspešno zaključili.

Med letošnjimi izboljšavami so v Marini Izola izpostavili digitalizacijo poslovanja, načrtujejo pa tudi investicijo v izgradnjo novega B pomola, kjer bodo na voljo novi privezi. Prav tako načrtujejo tudi investicijo v izgradnjo novih sanitarij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija