KAKO BOMO LETOS POČITNIKOVALI? Ideja o dovoljenem dostopu do plaže le za lokalno prebivalstvo

Svet

Na Evropsko komisijo dežuje vse več vprašanj o poletnih počitnicah v koronačasu. Predsednica Ursula von der Leyen je pred dnevi pozvala k "pametnim rešitvam", ki da naj bi omogočile počitnikovanje, a skupne evropske strategije vsaj za zdaj ni. Članice napovedujejo ukrepe, ki sprožajo skrbi glede diskriminacije.

Komisija se je vprašanja poletnih počitnic dotaknila v načrtu za postopno opuščanje omejevalnih ukrepov, uvedenih za zajezitev novega koronavirusa, ki ga je razgrnila minuli teden. Napovedala je podrobnejše smernice za postopno ponovno vzpostavitev transportnih storitev in prostega gibanja, takoj ko bodo to dopuščale zdravstvene razmere, tudi v luči načrtovanja potovanja v času poletnih počitnic.

Von der Leynova je pred dnevi izrazila prepričanje, da bodo Evropejci poiskali "pametne rešitve", ki jim bodo omogočile poletne počitnice, medtem ko je bila še teden dni pred tem previdnejša in je Evropejcem svetovala, naj še ne rezervirajo počitnic.

"Mislim, da bomo našli pametne rešitve za počitnice, morda nekoliko drugačne, z drugačnimi higienskimi ukrepi in z nekoliko večjo družbeno razdaljo (...) Pozitivna sem glede poletnih počitnic," je dejala v pogovoru za portugalsko televizijo SIC TV.

A države se soočajo z zelo konkretnimi težavami. V Belgiji na primer poteka vroča razprava o tem, kako zagotoviti ustrezno varnostno razdaljo med turisti na plažah, sploh ob skrčenju prostora v času plime. Če bodo med poletnimi počitnicami potovanja še vedno omejena, bodo belgijske plaže po pričakovanjih močno oblegane, zato že omenjajo možnost omejitve dostopa do njih, tako da bi imeli prednost lokalni prebivalci.

Župan obalnega mesta Knokke Leopold Lippens je sicer po poročanju belgijske RTBF zavrnil takšno omejevanje dostopa do plaž, češ da te morajo ostati odprte ali zaprte za vse - Flandrijce, Valonijce, Bruseljčane, Nemce in druge.

Napovedi glede raznih omejitev prihajajo tudi iz drugih držav, na primer Avstrije. Te napovedi turističnega omejevanja sprožajo tudi navedbe o vzpostavljanju mini schengna držav s podobnim razvojem bolezni covida-19.

Ursula von der Leyen

V komisiji so v torek na vprašanja o omejevanju turizma na splošno odgovorili, da članice ne smejo diskriminirati na podlagi nacionalnosti, da pa so izjeme za primer varovanja javnega zdravja, ki jih je treba tehtno in objektivno utemeljiti.

Ob tem so spomnili, da bodo v kratkem objavili usmeritve za ponovno oživljanje potovanj, in članice spodbudili, naj usklajujejo ukrepe v prihodnjih mesecih s ciljem pametnih rešitev, ki bodo temeljile na evropskem pristopu ob upoštevanju lokalnih razmer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .04. 2020 ob  10: 41
Ideja, da bi imeli prednost dostopa do morja lokalni prebivalci mi je zelo všeč.