KAKO BODO ŠOLARJI ZAČELI NOVO ŠOLSKO LETO? Bo znova obvezno samotestiranje?

Slovenija

Ministrstvo za zdravje bo vsekakor upoštevalo priporočila NIJZ, da se zagotovi možnost brezplačnega samotestiranja za šolarje, dijake in študente. Način in obseg bo določen predvidoma ta teden, skratka še pred začetkom šole, so napovedali za STA. Tudi na šolskem ministrstvu zagotavljajo, da bodo šole o vsem pravočasno obveščene.

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je pred kratkim namreč predstavila strokovna priporočila na področju vzgoje in izobraževanja. Ob začetku prihajajočega šolskega leta na NIJZ tako priporočajo samotestiranje v domačem okolju šolajočim s simptomi, značilnimi za okužbo z novim koronavirusom, in tistim, ki so bili v stiku z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena.

Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah na kartico zdravstvenega zavarovanja, kot je to že bilo lani, podrobnosti glede količine pripadajočih kompletov testov pa še niso znane. Te bo določilo ministrstvo za zdravje. Tudi šole bodo o priporočilih pravočasno obveščene z okrožnico, so za STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

BONUS VIDEO: Katerih turistov so zaradi radodarnih napitnin gostinci v Slovenski Istri najbolj veseli?

Testiranje vseh šolajočih, torej tudi tistih brez simptomov, pa je predvideno v primeru drugega scenarija, torej ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covida-19. Glede na strokovno mnenje delovne skupine bi se tako "obdobno samotestiranje" na domu izvajalo "nujno in obdobno, vsaj enkrat tedensko".

Pričakovati je, da bi se v prihajajočih dneh lahko ponovno sestala posvetovalna skupina za spremljanja novega koronavirusa pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla. Med drugim bi lahko obravnavala strokovne usmeritve za pripravljenost in odzivanje na novi koronavirus za jesen in zimo v Sloveniji. Ko bo sprejet, bo dokument javno predstavljen in objavljen na spletni strani NIJZ, je razvidno iz zadnjega zapisnika sestanka posvetovalne skupine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  16 .08. 2022 ob  13: 57
Prekleti kriminalci! Pustite nase otroke pri miru, banda morilska!