KAKO BODO ODLOČILI OBČINSKI SVETNIKI? Občina Izola lahko uveljavi predkupno pravico, a po trikrat višji ceni!

Izola

Zazidljivo zemljišče v Livadah je izolska občina na dražbi prodala konec 2019 edinemu ponudniku, podjetju Projekt 2020, za izklicno ceno 2,4 milijona evrov (brez DDV). Zdaj ga novi lastnik prodaja za skoraj trikrat več. Ker ima občina predkupno pravico, lahko torej isto zemljišče odkupi za 7 milijonov (brez  DDV); o tem bodo v četrtek odločali občinski svetniki. Na parcelah je sicer tudi hipoteka, ki jo ima vpisano skrivnostno podjetje iz Dubaja.

Podjetje Projekt 2020, ki ga obvladuje ruski državljan Boris Leonidovič Kopilevič, po štirih letih prodaja zemljišče na elitni lokaciji v Livadah, s čemer se bodo v četrtek seznanili občinski svetniki. Za zemljišče, za katerega ima občina Izola predkupno pravico, je občina 13.junija prejela vlogo – ponudbo občini za prodajo nepremičnine ter 16. junija še obvestilo o nameravani prodaji nepremičnine in poziv k uveljavljanju prednostne-predkupne pravice – slednjo s strani Odvetniške družbe Velkaverh, Štravs, Podgornik o.p., d.o.o. po pooblastilu družbe Projekt 2020, d.o.o.

V ponudbi je občini podana ponudbena cena (in sicer cena na m2, ki znaša 420,77 evrov + DDV oziroma skupaj, za vse nepremičnine, ki so predmet ponudbe, 7 milijonov evrov + DDV v višini 1.540.000 evrov) in drugi prodajni pogoji. Po zahtevi za dopolnitev je izolska občina prejela še osnutek prodajne pogodbe. Rok za uveljavljanje predkupne pravice znaša 15 dni od prejema (popolne) ponudbe, rok za uveljavljanje pogodbene predkupne pravice po obligacijskem zakoniku pa je 30 dni od prejema.

Tik pred pogodbenim rokom pridobil gradbeno dovoljenje

Občina Izola je s trenutnim lastnikom nepremičnin, t. j. družbo Projekt 2020, dne 28. oktobra 2019 sklenila prodajno pogodbo, s katero je za kupnino v višini 2.376,000,00 evrov (brez DDV) kupcu prodala omenjeno zemljišče. V navedeni pogodbi se je s kupcem (med drugim) dogovorila, da mora kupec v roku treh let od sklenitve prodajne pogodbe pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje in v roku enega leta od pridobitve gradbenega dovoljenja tudi pričeti z gradnjo... V primeru, da kupec v navedenih rokih ne bo bodisi pridobil gradbenega dovoljenja, bodisi pričel z gradnjo, ima občina v roku 6 mesecev od poteka roka pravico odkupiti nepremičnine, ki so predmet te pogodbe, po enaki ceni, kot jih je prodala. Odkupna pravica je bistvena sestavina prodajne pogodbe. V primeru uresničitve odkupne pravice, kupec nima pravice zahtevati povračila nastalih stroškov oz. odškodnine.

Kupec (Projekt 2020) je pridobil gradbeno dovoljenje tik pred zdajci – pravnomočno je postalo dne 27. oktobra 2022, zato občina ni mogla uveljavljati odkupne pravice iz omenjenega razloga.  Z dnem pridobitve gradbenega dovoljenja je pričel teči enoletni rok iz 7. člena prodajne pogodbe, v katerem bi moral kupec začeti z gradnjo. Navedeni enoletni rok (pogoj za uveljavljanje odkupne pravice) se še ni iztekel.

Hipoteka iz Dubaja

Kot je razbrati iz gradiva, ki so ga prejeli občinski svetniki, je bil pri nepremičninah 24. maja letos podan predlog za vknjižbo hipoteke z zaznambo neposredne izvršljivosti za terjatev v višini 5.153.923,47 evrov (dospelost 30. junij 2023) v korist družbe Lefay Management DWC-LLC. Sodišče je predlog vknjižbe hipoteke dovolilo. Prav tako je bil dne 9. junija letos pri istih nepremičninah podan predlog vpisa zaznambe vrstnega reda za pridobitev lastninske pravice, vendar o predlogu še ni niti odločeno (na dan priprave te dokumentacije). V primeru uveljavitve odkupne/predkupne pravice pa je vpise v zemljiški knjigi potrebno upoštevati.

Po nekaterih informacijah je hipoteko vpisalo podjetje Lefay Management DWC-LLC iz Dubaja, katerega lastništvo ni znano, povezano pa naj bi bilo z aktualnim lastnikom zemljišča Kopilevičem. Znesek hipoteke ustreza vlaganjem Kopileviča v ta projekt, ki je za zemljišče odštel 2,4 milijona evrov, 1,7 milijona evrov za komunalni prispevek ter milijon evrov za projektno dokumentacijo. Pri prodajni ceni 7 milijonov evrov to pomeni, da bo Kopilevič s poslom zaslužil približno 2 milijona evrov.

Ante Guberac

O čem bodo sploh odločali?

O čem bodo torej sploh lahko odločali občinski svetniki, glede na to, da je nad zemljiščem hipoteka, kar bistveno spreminja situacijo? Zemljišče na elitni lokaciji lahko torej občina odkupi nazaj po skoraj trikrat višji ceni, kot ga je prodala.

Obeta se torej burna seja občinskega sveta, tudi zato, ker naj bi podjetje Rezidenca Momento v večinski lasti gradbinca Anteja Guberca za nakup zemljišča že vplačalo 1,5 milijona evrov avansa. Da gre za precej nenavadne mahinacije z omenjenim zemljiščem priča tudi dejstvo, da so izolsko občino in bivšega župana Danila Markočiča zaradi tega nepremičninskega posla preiskovali kriminalisti; preverjala ga je tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  06 .07. 2023 ob  12: 15
Kako 3 x cena? A na komunalni prispevek in projektno dokumentacijo ste pozabili?
ManofSteel |  05 .07. 2023 ob  23: 22
-7
Ištrijan to se dogaja tam kker mešetarijo tvoji lopovski levnuhi.
#SamodaniJanša Bwahahahaha
Ištrijan |  05 .07. 2023 ob  15: 49
27
Tolpa kriminalna! Jebeni mešetarji!

Ga ni pa heroja, ki bi pri nas te rabote preiskal. Da bi za to koga obsodili je pa že znanstvena fantastika! Rupa od države!