KAKO BO IZGLEDALO SONCE, KO UMRE? Fotografija NASE ponuja vpogled v usodo najpomembnejše zvezde za naše življenje (FOTO)

Svet

Ta osupljiva slika zajema končne faze življenja Sonca in ponuja vpogled v to, kaj se bo zgodilo za nas najpomembnejši zvezdi čez približno 5 milijard let. Posnel jo je vesoljski teleskop James Webb (angl. James Webb Space Telescope, kratica JWST) agencije NASA in razkriva nove značilnosti spektakularne strukture svetlečega plina, imenovane obročasta meglica oziroma meglica Prstan, ki je znana tudi kot Messier 57 (kratica M57). Odkril jo je francoski astronom Antoine Darquier de Pellepoix in sicer januarja 1779.

"Fotografija JWST razkriva nove podrobnosti, ki se jih ni dalo opaziti s pomočjo kamere NIRCam (angl. Near-Infrared Camera)," je dejal profesor Mike Barlow z londonske univerze, vodilni znanstvenik projekta meglica Prstan.

Webbove fotografije razkrivajo zapletene strukture meglice Prstan - njene obroče, mehurčke in prosojne oblake. Znanstveniki menijo, da bo čez pet milijard let Sonce zraslo v rdečega velikana, ki bo več kot 100-krat večji od svoje sedanje velikosti. Na koncu bo izgnalo plin in prah, da bo ustvarilo 'ovoj', ki bo predstavljal do polovice njegove mase.

Jedro se bo preoblikovalo v majhno belo pritlikavo zvezdo, ki bo svetila tisoče let, osvetljevala ovoj in ustvarjala planetarno meglico v obliki obroča, kot je omenjena meglica Prstan. To bo verjetno uničilo vsakršno obliko življenja na našem planetu, vendar ni jasno, ali bo Zemljino kamnito jedro preživelo, poroča Daily Mail.

Webb je bil izstreljen iz vesoljskega centra Kourou na Božični dan 2021 z namenom, da se ozre v preteklost, do začetkov vesolja. Astronomi upajo, da bo observatorij oziroma umetni satelit, vreden 10 milijard dolarjev, sposoben razkriti, kaj se je zgodilo nekaj sto milijonov let po Velikem poku. Observatorij bo preživel več kot desetletje v območju uravnotežene gravitacije med Soncem in Zemljo oziroma v orbiti okoli Lagrangejeve točke L2, ki se nahaja 1,5 milijona kilometrov stran od nas.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .08. 2023 ob  16: 37
George Carlin, Google prevod

Religija je ljudi dejansko prepričala, da na nebu živi nevidni človek, ki opazuje vse, kar počnete, vsako minuto vsakega dne. In nevidni moški ima poseben seznam desetih stvari, za katere ne želi, da jih storite. In če storite katero od teh desetih stvari, ima on posebno mesto, polno ognja in dima, gorenja, mučenja in tesnobe, kamor vas bo poslal živeti in trpeti in goreti in se dušiti in kričati in jokati za vekomaj, do konca časa!

Ampak On te ljubi.
 |  27 .08. 2023 ob  16: 00
In retardirani verniki se vedno verjamejo, da je neki bog ustvarl vse to v sestih dneh, da smo center vesolja, da je zemlja ploscata, da sonce krozi okoli nje, da so ljudje ziveli po 900 let, da je nekdo prebil tri dni v trebuhu ribe, da grmovja, drevesa in kace govorijo, da je zemlja stara od 6000 do 10.000 let, da je en pijanec dal na ladjo vse zivalske vrste, tudi kenguruje in dinozavre, preden je cudezno od nekod prisla voda in prekrila cel svet in da je ta pijanec imel sinove ko je bil star 500 let in to zato, ker je je clovestvo zlobno, da je ta bog en dan pokril celo zemljo s kobilicami, tudi Antarktiko, da je ok imeti suznje in jih pretepati, da se mora posiljena nedolzna deklica porociti s svojim posiljevalcem, in se tisoc absurdnih pravljic.