KAJ VSE SE JE DOBILO ZA 'JURJA', DOKLER NI PRIŠEL EVRO: Mineva 28 let od uvedbe slovenske valute tolarja

Slovenija

Se še spomnite slovenskega tolarja? Sestavljalo ga je 100 stotinov. Njegova oznaka po standardu ISO 4217 je bila SIT. Slovenija ga je uvedla 8. oktobra 1991, po izteku brionske deklaracije. Z do takrat veljavnimi jugoslovanskimi dinarji so se menjali v razmerju 1:1. Še pred tem so bili v obtoku boni, ki so bil natisnjeni v začetku leta 1991, takoj po plebiscitu o samostojnosti za vsak primer, če bi v času osamosvajanja prišlo do pomanjkanja gotovine v obtoku.

Tolarje je zasnoval slikar Miljenko Licul, tiskali pa so jih v Združenem kraljestvu. Na njih so bili upodobljeni pomembnejši Slovenci. Kovance so kovali na Slovaškem, na njih so bili živalski motivi.

Od junija 2004 je bil tolar vezan na evro po tečaju 1 evro = 239,64 SIT. Z vstopom Slovenije v evroobmočje januarja 2007 pa se je tolar za zmeraj poslovil. Dobili smo evro.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  09 .10. 2019 ob  13: 31
11
Za petsto tolarjev si šel na pizzo in veliko pivo. Danes za ta denar ne dobiš niti veliko pivo. Je tako, Italijani pravijo “Hai voluto la bicicletta? Adesso pedala!”. Ljudstvo, ki je izglasovalo na referendumih vstop v NATO in EU vse verjame in bo verjelo tudi, ko bo pokojnina za polno delovno dobo samo še 200 €. Bo rekel en politik, da je to super in nam bo zvišal pokojnine za 2-3 evre in bomo vsi srečni.