KAJ SE V RESNICI DOGAJA Z NOVIMI TURISTIČNIMI BONI? To sporoča Tonin

Slovenija

Vlada je na današnji seji začela obravnavo interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu, a ga dokončno še ni potrdila. Kot je na profilu na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin, je vlada "v prvi obravnavi" predlog sprejela, dokončno pa ga bo sprejela na seji prihodnji teden. Televizija Slovenija je sicer danes popoldan poročala, da je vlada predlog nvoih turističnih bonov umaknila. 

Interventni zakon naj bi pomagal turizmu, gostinstvu in drugim gospodarskim panogam, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela. Zakon naj bi med drugim prinesel enkratno pomoč podjetjem, podaljšanje pomoči samozaposlenim in nove turistične bone

V turistični panogi so v zadnjih mesecih glasno pozivali k dodatni pomoči, a s predlaganimi ukrepi niso bili v celoti zadovoljni. Po poročanju medijev naj bi zakon do konca leta prinesel več kot 400 milijonov evrov pomoči, od tega 240 milijonov evrov za nove bone. Vsak prebivalec Slovenije naj bi, kot je v sredo pisal časnik Dnevnik, prejel bon v višini 120 evrov, ki bi ga bilo mogoče ob turističnih koristiti tudi za kulturne, športne in rekreativne dejavnosti.

Televizija Slovenija je sicer danes popoldan poročala, da je vlada predlog novih turističnih bonov umaknila.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je maja napovedalo, da bodo v zakonu izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, enkratni dodatek za turizem, povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, oprostitev plačila povračila za vodo, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike.

Predlog je predvideval, da bi bile do enkratne pomoči upravičene družbe z upadom vsaj 65 odstotkov prihodkov glede na leto 2019, je razbrati iz sredinega odziva turističnih združenj, ki menijo, da bi bilo treba ta prag občutno znižati. Predvideno naj bi bilo tudi financiranje izplačila regresa.

Po navedbah Financ v predlogu zakona ni urejeno vračilo nadomestil za čakanje na delo; po stari interventni zakonodaji je to urejeno do konca junija. Zakon pa do konca leta ureja subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  10 .06. 2021 ob  16: 30
Glede na zadolženost državljanov preko 18.000 € na posameznika, so že do sedaj, ne samo ta vlada ampak tudi vse vlade skupaj, zadolžile tudi naše vnuke, pravnuke in prapravnuke...kakšno lepo bodočnost smo jim pripravili...kot izgleda bo potrebno ponovno tiskanje denarja...
alfa |  10 .06. 2021 ob  16: 07
Je rekel Kristus na križu :"ODPUSTI JIM,SAJ NE VEDO KAJ DELAJO!"