KAJ SE DOGAJA S PROSTORI INŠTITUTA ZA OLJKARSTVO? "Primorani smo razmišljati o postopnem ukinjanju dejavnosti"

Koper

Predstavniki Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper bodo danes na novinarski konferenci predstavili prostorsko problematiko Inšituta za oljkarstvo, ki je nastala po požaru leta 2017. Kaj vse se je zgodilo v tem času in kakšna prihodnost se obeta?

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (IZO ZRS) je skupaj z uporabniki od leta 1997 razvijal strokovno in raziskovalno delo ter gradil temu ustrezno infrastrukturo. Tako je bila zasnovana tudi gradnja in kasneje tudi primarna namembnost objekta Livade 1.0 za Center mediteranskih kultur ZRS Koper. Zaradi požara leta 2017 sta bila njegovo delovanje in razvoj čez noč prekinjena, so spomnili na ZRS Koper. 

Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta po štirih letih moledovanja, prošnjah, predlaganih rešitvah in posredovanih dokumentih s strani vodstva ZRS Koper prepoznala pomen stabilne infrastrukture za nadaljnjo delovanje Inštituta za oljkarstvo ter razvoj in napredek oljkarske panoge v Sloveniji. V ta namen sta leta 2020 pristojni ministrstvi ustanovili koordinacijsko skupino za rešitev prostorske problematike Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, ki je le-tega pozvala k oddaji projektnega predlog za sofinanciranje izgradnje ustrezne infrastrukture za oljkarstvo s pomočjo instrumenta 'Next Generation EU'.

A kljub pripravi omenenega predloga, številnim obetavnim aktivnostim in spodbudnim besedam, sta se naposled pristojni ministrstvi odločili, da se Inštitut za oljkarstvo pri ZRS Koper, brez natančnih pravnih in finančnih podlag ponovno seli v objekt Livade 1.0, katerega pravno formalni lastnik je Univerza na Primorskem. Pristojni ministrstvi sicer poudarjajta, da je bilo v izgradnjo in opremo infrastrukture, katere del je bil tudi IZO ZRS vloženih več kot 10 milijonov evrov javnofinančnih sredstev. Po drugi strani pa avtonomija univerze državi onemogoča, da bi s pomočjo resornega ministrstva v imenu javnega interesa narekovala univerzi pod kakšnimi pogoji naj le-ta odda v uporabo prostore Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper.

Univerza sicer ponuja priložnost, da se IZO ZRS Koper po sanaciji ponovno umesti v Livade 1.0, vendar z namenom, da mu poleg obratovalnih stroškov zaračuna nadomestilo za uporabo prostorov, ki brez popustov in olajševalnih okoliščin znašajo toliko, kolikor država nameni za celotno delovanje Inštituta. Možnost razrešitve, ki jo pristojna ministrstva predlagata IZO ZRS Koper v danih okoliščinah tako v finančnem kot administrativno-tehničnem pogledu ne zagotavljajo trajnostnega obstoja stabilne infrastrukture za akreditirano dejavnost IZO ZRS, kot tudi ne infrastrukture za nadaljnji razvoj oljkarske panoge, katero je IZO ZRS skupaj s partnerji in uporabniki gradil skoraj četrt stoletja. Vsled vsega je danes UO ZRS Koper primoran razmišljati o postopnem ukinjanju dejavnosti IZO ZRS, kar bo imelo trajne posledice na strokovno in znanstveno-raziskovano delo panoge.

Več o tem bodo na novinarski konferenci povedali predsednik upravnega odbora ZRS Tomaž Može, direktor ZRS dr. Rado Pišot, predsednica sveta za oljkarstvo pri MKGP in vodja akreditiranega Laboratorija Inštituta za oljkarstvo dr. Milena Bučar Miklavčič ter predstojnica Inštituta za oljkarstvo dr. Maja Podgornik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija