KAJ PRAVI NAŠA VLADA: Bomo podprli predlog ukinjanja premikanja ure? (ANKETA)

Slovenija

Vlada načeloma podpira predlog direktive Evropskega parlamenta za ukinitev premikanja ure, vendar le pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas. Slovenija bo predlagala podaljšanje rokov za prenos direktive v nacionalni pravni red, so po seji sporočili iz vlade.

Kot so po včerajšnji seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, so roki v predlogu uredbe prekratki in ne upoštevajo postopkovnih rokov za prilagoditev nacionalne zakonodaje. Zato se bo Slovenija zavzemala za ustrezno dolgo prehodno obdobje za uveljavitev prepovedi sezonskega premikanja ure, ki bo omogočilo industriji prilagoditev na novo stanje. "Slovenija bo nasprotovala predlogu direktive, če tekom pogajanj ne bo moč najti zadovoljivih rešitev za omenjene zahteve," so navedli.

Iz Slovenije se je odzvalo 15.060 oseb

Na javno posvetovanje o premikanju ure se je iz Slovenije odzvalo 15.060 oseb ali 0,73 odstotka prebivalstva ter 81 deležnikov. Večina (79,9 odstotka) in 58 deležnikov (71,6 odstotka) je sezonsko premikanje ure ocenilo kot negativno ali zelo negativno. Za opustitev sezonskega premikanja ure se je opredelilo 13.150 oseb (87,3 odstotka sodelujočih) in 64 deležnikov (79 odstotkov), za ohranitev pa 1910 oseb (12,7 odstotka) in 17 deležnikov (21 odstotkov). Večina sodelujočih (54,4 odstotka) bi raje izbrala trajen poletni čas.

"Iz teh rezultatov sklepamo, da v Sloveniji velika večina ljudi pa tudi deležnikov ni zadovoljnih s sezonskim premikanjem ure in bi ga želelo opustiti. Na ta podatek smo oprli stališče, da Republika Slovenija načeloma podpira ukinitev sezonskega premikanja ure," so zapisali na vladi.

Ob tem pa opozarjajo, da predlog Evropske komisije državam članicam prepušča odločitev, da same izberejo svoj standardni čas. Svoboda izbire bo po njihovem mnenju povzročila, da bo v EU prišlo do neusklajenih rešitev. Ena država članica bo lahko izbrala stalen poletni čas, njena soseda pa stalnega zimskega.

Ukinitve sezonskega premikanja ure ne bi bilo dobro uvesti pred letom 2020

Zato ocenjujejo, da je nujno treba poiskati mehanizem, po katerem bodo države članice po uveljavitvi prepovedi usklajenega sezonskega premikanja ure, usklajeno izbrale standardni stalni čas. Poleg tega je treba pustiti dovolj dolgo prehodno obdobje, da se bodo vsi deli družbe, zlasti gospodarstva, imeli čas ustrezno pripraviti na novi režim. "Ocenjujemo, da ukinitve sezonskega premikanja ure ne bi bilo dobro uvesti pred letom 2020," so poudarili.

Dodali so, da se Evropska komisija zaradi argumenta subsidiarnosti ni dovolj posvetila oceni potencialnih negativnih posledic ukinitve trenutnega režima premikanja ure, zlasti morebitne neusklajenosti standardnih časov v državah članicah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  23 .11. 2018 ob  15: 29
Omenjena premikanja ure precej škodi človeškemu bioritmu in je povezano z veliko zdravstvenimi problemi, saj v tem obdobju naraste število kapi, infarktov in ostalih težav...vse to bi morali pojasniti psihologi in zdravniki, ki zdravijo omenjene težave, ne pa še naprej zakrivati resnico...podatke bi morali objaviti!
KAJPAJAZVEM |  23 .11. 2018 ob  14: 43
Za tiste, ki so doma v blokih, ni nič kaj posebno bistveno, kateri čas je.

Za tiste, ki živijo v hišah, pa se bo precej poznalo, če bo po prihodu iz službe manj svetlega dela dneva in se okoli hiše ne bo dalo nič postoriti.

Za tiste, ki so precej aktivni in veliko hodijo v naravo, se bo tudi precej poznalo, če bo po prihodu iz službe manj svetlega dela dneva in se ne bo dalo kaj dosti na sprehode...
Satir |  23 .11. 2018 ob  14: 19
Ukinit uro. Gremo po občutku, naj dela vsak kadar se mu zljubi.... ku an bot ino boh !!
Nobenega  |  23 .11. 2018 ob  14: 05
Poletnega in zimskega časa ni.Je pa astronomski čas že od nekdaj in to je ta čas, ki ga imamo sedaj.