KAJ NAS JE NAUČILA KORONA IN KAKO BOMO ŽIVELI PO NJEJ? ZRS Koper pripravlja zanimiv javni pogovor ob odprtju 27. PPF

Koper

V sredo, 1. julija, se pričenja 27. Primorski poletni festival (PPF), ki ga bo odprl javni pogovor z naslovom Golo življenje, ki ga pripravlja Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper. Dogodek, ki se bo odvil ob 21. uri na Martinčevem trgu v Kopru, bo povezoval direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot.

Dr. Rado Pišot (foto: Žiga Intihar)

Iz vsakega obdobja v zgodovini človeštva smo se nekaj naučili. Iz zadnjega predvsem to, da smo se pripravljeni zelo hitro odreči vsemu za kar živimo 'le' zaradi golega življenja. Skozi evolucijo si je človek prizadeval organizirati si okolje in način življenja, v katerem se je počutil varnega in zadovoljnega. Pri tem je izkoriščal nova znanja, na katerih je vedno temeljil razvoj okolij, orodij in tehnologij, posledično pa spreminjal življenjske prakse in navade, ki so ga izpopolnjevale. Pa vendar, prišla je epidemija in za njo pandemija novega koronavirusa. Hitro in učinkovito smo se morali dan za dnem odrekati vedno več dejavnikom, ki so nas izpolnjevali, zadovoljevali in izpopolnjevali.

Internet in spletne aplikacije so omogočale prenos številnih informacij za učenje, delo, informiranje toda obstale so dejavnosti, ki jih ni mogoče nadomestiti s spletom, z virtualnimi prostori. Dejavnosti, pri katerih je glavni medij človek s svojimi deli in ga ni mogoče replicirati z drugimi mediji. Brez fizičnega stika ni mogoče ustvariti realnega sveta čustev. Poskusov, kako to nadomestiti, je bilo veliko – manj ali bolj uspešnih, vendar nadomestilo je bilo skromno, votlo, neučinkovito.

Kako bomo ravnali prihodnjič? Ali bomo lahko s to izkušnjo v prihodnje živeli, ne da bi se odrekli vsemu za kar živimo 'le' zaradi golega življenja?

Na javnem pogovoru bodo sodelovali nadvse zanimivi gostje: igralka, pesnica in dramatičarka Saša Pavček, višja predavateljica na Pedagoški fakulteti v Kopru Ksenija Benedetti, direktor ZRC SAZU, predstojnik UIFS ZRC SAZU dr. Oto Luthar, red. prof. dr. Borut Telban iz Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU, predstojnik Pravnega inštituta ZRS Koper dr. Rok Svetlič, varuh človekovih pravic RS Peter Svetina, predstojnik kirurškega oddelka v Splošni bolnišnici Izola Mladen Gasparini in direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek. Dogodek bo povezoval direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot.

Vljudno vabljeni!