BEOVIĆEVA O AKTUALNI EPIDEMIČNI SLIKI: Pri mlajših zapleti s t. i. podaljšanim covidom

Slovenija

V sredo so v Sloveniji ob 1915 PCR-testih in 14.123 hitrih antigenskih testih potrdili 3271 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje v bolnišnicah trenutno zaradi covida-19 na navadnih oddelkih zdravijo 138 bolnikov, intenzivno nego jih zaradi covida-19 potrebuje 38. Umrlo je sedem bolnikov.

Zaradi covida-19 sta hospitalizirana dva bolnika manj kot dan prej, na oddelkih intenzivne nege pa zaradi covida-19 zdravijo enega bolnika manj kot dan prej.

Skupno je sicer hospitaliziranih 349 oseb s potrjeno okužbo, torej zaradi covida-19 in s covidom-19, kar so trije več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih jih je s potrjeno okužbo skupno 49, štirje manj kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno pri nas 37.243 aktivnih primerov okužbe, kar je 961 več kot dan prej. Dnevno potrjenih okužb je bilo v sredo 54 manj kot dan prej.

Še naprej se povečuje tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 2901, dan prej pa je bilo nižje za 31. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 1759, dan prej je bilo 1713.

Beovićeva o aktualni epidemični sliki

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in infektologinja Bojana Beović je ob obisku predstavnikov zbornice v Mariboru komentirala tudi aktualno epidemično sliko v Sloveniji. Kot je dejala, se je zaradi kroženja podrazličice omikrona BA.2 upadanje števila hospitaliziranih covidnih bolnikov ustavilo in stagnira.

"Nimamo pa novega naraščanja števila sprejemov in upamo, da do tega ne bo prišlo," je poudarila. Ob tem je pojasnila, da do zdravstvenih zapletov prihaja tudi pri tistih, ki okužbo s podrazličico BA.2 prebolevajo blago. Kljub temu da se ne soočajo s covidno pljučnico, pa lahko covid-19 pri starejših poslabša stanje njihovih siceršnjih kroničnih bolezni. Pri mlajših pa po njenih besedah beležijo zaplete s t. i. podaljšanim covidom.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.264.503 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.219.918.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija