KAJ JE V ŠESTEM SVEŽNJU SANKCIJ PROTI RUSIJI? "To bo popolna prepoved"

Svet

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije. Poleg tega komisija predlaga izključitev banke Sberbank iz sistema Swift.

"Predlagamo prepoved uvoza ruske nafte. To bo popolna prepoved vse nafte," je danes v Evropskem parlamentu povedala von der Leynova. Komisija po njenih besedah predlaga postopno uvedbo embarga. Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta, je dejala predsednica komisije.

"Tako bomo okrepili pritisk na Rusijo, a obenem kar se da zmanjšali kolateralno škodo za nas in naše partnerje po svetu," je poudarila. "Ne bo lahko. Nekatere države članice so močno odvisne od ruske nafte. Vendar to preprosto moramo storiti," je še povedala.

BONUS VIDEO: Koper že vrsto let predstavljata in upodabljata kozici. Ti pa sta pred kratkim dobili tudi ime.

Poleg tega komisija po besedah predsednice predlaga izključitev dodatnih treh bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Na ruskem bančnem trgu ima okoli 37-odstotni delež.

Povedala je še, da Evropska komisija predlaga tudi prepoved oddajanja treh ruskih televizij v EU. Za katere televizije gre, ni sporočila.

Predlaga še uvrstitev visokih vojaških uradnikov in drugih posameznikov, "ki so zagrešili vojne zločine v Buči in so odgovorni za nečloveško obleganje Mariupolja" na seznam sankcij. "To pošilja pomemben signal vsem zločincem, vpletenim v vojno Kremlja: Vemo, kdo ste, odgovarjali boste," je poudarila predsednica komisije.

Poleg tega predlaga prepoved zagotavljanja storitev na področju računovodstva in svetovanja ruskim podjetjem.

"Z vsemi temi ukrepi ruskemu gospodarstvu onemogočamo možnosti za diverzifikacijo in modernizacijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je želel Ukrajino izbrisati z zemljevida. Jasno je, da ne bo uspel. Nasprotno: Ukrajina je vstala v pogumu in enotnosti. Njegova država, Rusija, pa tone," je von der Leynova še povedala v nagovoru evropskim poslancem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  04 .05. 2022 ob  21: 35
-1
pravi se je oglasil.
manemebasat |  04 .05. 2022 ob  18: 06
S tvojo zadnjo izjavo si samo potrdil kaksen debil si.
pinkopalinko |  04 .05. 2022 ob  16: 00
-4
@nemebasat: kaj je bil tvoj stari kaj na Golem otoku? Take, kot si ti, je znal pokojni, ki je umrl na današnji dan, dobro ohladiti.
manemebasat |  04 .05. 2022 ob  15: 20
Zivel Putin in velika Rusija. Nazi ukrajina pa v PM! Preklete marionete!
manemebasat |  04 .05. 2022 ob  15: 19
Putin je zdnji trn v peti globalistom, NWO in velikemu resetu.
manemebasat |  04 .05. 2022 ob  15: 18
E moj pinko, potegni glavo iz riti i poglej sirso sliko
pinkopalinko |  04 .05. 2022 ob  13: 08
-5
@vseved jaz delam in sem tudi nekaj ustvaril. Če je visoka cena nafte cena za to, da podivjane azijatske tolpe ostanejo dovolj daleč od nas, je vredno potrpeti. Sem preživel tudi par-nepar, pa bone, pa izgubo yu trgov pa največjo finančno krizo po 1929, pa bom še to.
vseved |  04 .05. 2022 ob  12: 35
@pinkopalinko,z polno ritjo je lahko srat.Evro uradniki imajo bajne plače, vozijo jih zastonj, hranijo, oblačijo... njim je vseeno koliko stane gorivo, elektrika, voda, hrana,... Če bi kdaj v življenju delal in ustvaril, bi drugače razmišlal.
pinkopalinko |  04 .05. 2022 ob  11: 39
-8
ko bo tvoja žena bežala pred ruskimi posiljevalci, boš ugotovil, da morda zdaj niti ni tako slabo, kot se ti zdi.
Ištrijan |  04 .05. 2022 ob  11: 18
Tolpa skorumpirana, ameriško vodena. EU vse večji ameriški satelit. Narodi EU pa nemočni ujetniki te združbe!
anton |  04 .05. 2022 ob  10: 25

Najprej naj zagotovi ekvivalentno alternativo, potem pa naj bodo pametni. S "pouno ritjo je lahko srat", navadni smrtniki pa živimo že zdaj skoraj iz dneva v dan. Naj gredo vsi euro poslanci na minimalca, pa da jih pol vidimo koliko bodo še pametovali o sankcijah.
pinkopalinko |  04 .05. 2022 ob  10: 06
-5
prosto po vsevedu: kaj nam bo komisija, če imamo putanina
1