KAJ JE UGOTOVIL NADZORNI ODBOR KOPRSKE OBČINE? Predsednik zanika, da pregledujejo samo poslovanje prejšnjega vodstva

Koper

Nadzorni odbor Mestne občine Koper se je lani osredotočil na razmerja med Multimedijskim centrom Vizija in občino, občinska proračuna za leti 2016 in 2017, poslovanje Marjetice Koper in delovanje lokalne turistične organizacije. Pri tem je ugotovil nenamensko porabo sredstev za obveščanje javnosti in netransparentno porabo proračunskih sredstev.

Pri razmerjih med mestno občino in tedanjim Multimedijskim centrom Vizija je nadzorni odbor ugotovil, da so bila javna sredstva porabljena nenamensko, saj namen ni bil obveščanje javnosti, je na današnji novinarski konferenci izpostavil predsednik nadzornega odbora Jadran Bajec.

Nadzorni odbor je med drugim ocenil, da je negospodarno nameniti od 100 do skoraj 300 tisoč evrov proračunskih sredstev letno za sporočanje vsebin, ki niso povezane z neposrednim obveščanjem javnosti o delu občine in njenih organov.

Jadran Bajec

Kot je dodal Bajec, je občinski svet njihova priporočila delno že upošteval, za nekatere stvari pa se še dogovarjajo, predvsem v smeri, da "obveščanje prebivalcev z glasilom ne sme in ne more biti preveč odvisno od vsakokratnega župana oz. vsakokratne koalicije".

Pri reviziji občinskih proračunov za leti 2016 in 2017 je nadzorni odbor uporabil ugotovitve notranje revizije, ki opozarja na netransparentno porabo sredstev. Tako ni računovodske povezave med prodajami in porabljenimi sredstvi. Občina je tedaj denimo prodajala občinsko premoženje, čeprav je imela veliko sredstev na računih. Prav tako so se sredstva mimo proračuna premeščala iz investicijske v tekočo porabo, je povzel predsednik nadzornega odbora.

Med ugotovitvami o delovanju Turistične organizacije Koper v letih 2017 in 2018, s katerimi se bo na četrtkovi seji seznanil tudi občinski svet, je tudi ta, da način zbiranja sredstev iz naslova turistične takse ni najbolj učinkovita in da manjka ustrezen nadzor.

Glede delovanja in poslovanja Marjetice Koper po Bajčevih besedah obstajajo znaki, da sedanji nadzorni svet in direktor zadeve spreminjajo, a prepočasi. Poleg večletnega poslovanja z izgubo se po mnenju nadzornega odbora nadaljujejo tudi nekateri elementi negospodarnega poslovanja, kot so individualne pogodbe o zaposlitvi vodij služb in sektorjev s posebnimi dodatki ter pavšalne pogodbe z nekaterimi zunanjimi izvajalci.

Bajec je sicer zavrnil očitke, da nadzorni odbor pregleduje samo poslovanje prejšnjega občinskega vodstva. Tako so letos že sprejeli poročilo v zvezi z gradnjo garažne hiše na Muzejskem trgu, poročilo o objektu Solis pa se piše. V zvezi s slednjim bo nadzorni odbor občini predlagal, da za nekatere segmente izvede forenzično analizo tudi zato, da pridejo do morebitnih odškodninskih zahtevkov. V poročilu o gradnji garažne hiše pa so po njegovih besedah ugotovili znake kaznivega dejanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija