KAJ BO V KOPRU GRADILA ISLAMSKA SKUPNOST? "Gradbeno dovoljenje je izdano za poslovni objekt," pravi Bržan (VIDEO)

Koper

Islamska skupnost v Sloveniji je dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo objekta v Kopru. A za zdaj ostaja vprašanje, kaj točno bodo na tem območju zgradili, neodgovorjeno. V Islamski skupnosti so se namreč zavili v molk in na vprašanja novinarjev ne odgovarjajo.

Mufti Nevzet Porić (na fotografiji levo)

Slovenska Islamska skupnost načrtov za zdaj, kot kaže, še ni pripravljena razkriti, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan pa pojasnjuje, da je gradbeno dovoljenje izdano za gradnjo poslovnega objekta, ki vključuje gostinsko ponudbo in nekaj nočitvenih zmožnosti. "Ne gre za džamijo, gre kot rečeno za poslovni objekt, ki bo služil namenu Islamske skupnosti," pove Bržan. 

Stavba, ki jo je kupila Islamska skupnost.

Župan še ocenjuje, da se bo objekt dobro zlil v okolje, težave pa ne vidi niti v tem, da bi v prostoru izvajali molitve. Zakaj se je torej Islamska skupnost zavila v molk? Bržan ugiba, da "morda botrujejo temu tudi slabe izkušnje pri konkretno gradnji džamije v Ljubljani, kjer, dokler se ni zgradila, je bilo kar nekaj neodobravanj". Džamija v Ljubljani zdaj stoji in kot kaže, ni moteča za nikogar, po Bržanovih besedah pa "tudi lepša okolico".

Si pa za postavitev sakralnega objekta na drugem zemljišču v Kopru že vrsto let prizadeva pravoslavna skupnost. Zemljišče so že posvetili, a zadeva se še vedno ni premaknila z mrtve točke. Bržan pravi, da so pravoslavno cerkev nazadnje kontaktirali pred slabim letom dni in jim predlagali najboljšo alternativno lokacijo v neposredni bližini, ki so jo takrat sprejeli z odobravanjem. "Naredili so celo neko idejno zasnovo, kako si predstavljajo tam objekt, še vedno pa čakamo njihovo dokončno odločitev ali sprejmejo to ponudbo ali peljemo postopek naprej ali ne," pojasni Bržan.

Paroh Dean Mandić

Poklicali smo koprskega paroha Tomo Ćirkovića, a nam ni želel dati izjave, drugi koprski paroh Dean Mandić pa je v pisnem odgovoru pojasnil, da je v začetku lanskega leta po navodilu metropolita Porfirija občinskemu svetu prebral naslednji dopis: "Po preučitvi vseh relevantnih dejstev smo prišli do zaključka, da je za našo Cerkev najboljša možnost, da ne spreminjamo lokacije za gradnjo cerkve, ampak da z Božjo in vašo pomočjo čim prej začnemo z deli. /.../ Vljudno vas prosim, gospod župan, da storite vse, kar je v vaši moči, da mestna skupščina čim prej sprejme ustrezne odločitve, ki bi zagotovile pravno in vsako drugo podlago za pridobitev dovoljenja in začetek gradnje."

Parcela, kjer želi sakralni objekt postaviti pravoslavna skupnost.

Bržan je nato odgovoril, da parcela, ki je bila prodana tik pred prejšnjimi volitvami, ni primerna za gradnjo sakralnega objekta zato, ker občina na tem mestu predvideva gradnjo cestne infrastrukture, torej priklop na krožišče.

Koprski paroh Mandić je ob tem poudaril, da si želijo, da bi lahko vse verske skupnosti v Mestni občini Koper gradile verske objekte. Njihovo stališče je enako tistemu, kot ga je v pismu Bržanu zapisal takrat še zagrebški metropolit, danes pa patriarh srbske pravoslavne cerkve Porfirije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .12. 2022 ob  13: 42
Kmetavzi novinarski, boste popravili napako?
joe jaxson |  08 .12. 2022 ob  07: 14
burekđinico ?
Prognostik |  08 .12. 2022 ob  06: 25
-2
@cazzimperio, he he he spada pa še kako spada, ampak ne v mesto, temveč v kakšno od koprskih vasi.
Vse cerkve in džamije na eno parcelo v Gažon recimo. Korte so tudi okej. Tam se skrivajo največje pizdarije od teroristov,
ki se ne upajo v javnost in okolico zastrupljajo s teorijami zarot.
cazzimperio  |  07 .12. 2022 ob  17: 57
O postavljanju takih objektov je potreben REFERENDUM.
Z umazanim denarjem iz Qatarja se postavlja objekt, ki ne spada v Istro.
Iz Bosne pa se vozi droga.
Marš tukaj ni peska
manemebasat |  07 .12. 2022 ob  16: 11
@Fošina Razlika med teorijo zarote in resnico je šest mesecev!
manemebasat |  07 .12. 2022 ob  16: 04
-7
Se vedno sem pod tvojo mamo. Ji je vsec zgoraj.
vseved |  07 .12. 2022 ob  13: 41
-15
@nabasani,kaj si čisto zblaznel ? Si totalno pod vplivom podružnice severnokorejke televizije NOVA24TV ? Toliko sovraštva in nestrpnosti ste sposobni samo SDS ovci.
Fošina |  07 .12. 2022 ob  13: 39
15
Gledam zdaj to sliko, kjer naj bi stala pravoslavna cerkev ... Kje bodo pa parkirišča? A to bo morala pa občina zrihtat zraven na svoji zemlji in na svoje stroške? Na takšni parceli, kot je ta, ne bi mogel dobit dovoljenja za oštarijo sezidat, ti bi pa kar cerkev za več sto ljudi postavli?
manemebasat |  07 .12. 2022 ob  13: 34
12
In kljub opozorilom, sa se v slovenscini ne rece dzamija ampak moseja, se vedno ne popravite napake. Kaj to pomeni? Namenoma?
manemebasat |  07 .12. 2022 ob  12: 50
20
V molk so se zavili, ker smo za njih mi sovraznik. Na zunaj se delajo prijazne in dajejo vtis, da se hocejo asimilirat, navznoter pa nas sovrazijo v dno duse, ker jim to narekuje vera.
manemebasat |  07 .12. 2022 ob  12: 47
Novinarcki, ste zbrisali moj post? V koranu pise, da se je muHAMmad usedel na krilatega osla in obsel vesolje. Zdaj pa ce imas inteligencni kvocient 60, verjemi!
Fošina |  07 .12. 2022 ob  10: 18
26
Ni mi jasno, zakaj se je islamska skupnost "zavila v molk". OK, razumem, da prej niso hoteli postati glavna tema predvolilne kampanje, ampak zdaj bi pa res lahko kaj povedali o investiciji. Saj ne da so to dolžni, sam človek čist nehote dobi vtis, da nekaj skrivajo. Ljudje smo pač radovedni in če ne dobimo informacij, začnemo kovat teorije zarote.
1