KAJ BO STORIL ZADKOVIĆ? Kandidata za direktorico Obalnih galerij Piran in poslovodjo Obalnega tehnološkega sklada zavrnjena

Piran

Piranski občinski svet je na današnji izredni seji z 12 glasovi proti in tremi za zavrnil predlog župana Đenia Zadkovića o imenovanju Mare Ambrožič Verderber za novo direktorico Obalnih galerij Piran. Prav tako so svetniki z 12 glasovi proti in 11 za zavrnili kandidata za poslovodjo Obalnega tehnološkega sklada Nika Gamulina.

Današnjo sejo, ki je na svojem dnevnem redu predvidela zgolj kadrovske zadeve, je Zadković sklical, ker se je danes iztekel mandat dosedanji direktorici obalnih galerij Jelki Pečar, poleg tega pa bi bilo brez imenovanje poslovodje tehnološkega sklada ogroženo njegovo poslovanje. Imenovanje direktorja obalnih galerij je bilo sicer že na dnevnem redu zadnje redne seje, ki je zaradi nepotrditve dnevnega reda niso izpeljali.

Ambrožič Verderberjeva je v svoji predstavitvi navedla, da je umetnost v zadnjih dveh desetletjih zdrsnila v povsem novo fazo gospodarskega življenja in kreativne industrije, sama pa je preučevala posledice teh globokih in neustavljivih sprememb.

Zadković zavrča očitke o političnem kadrovanju

"Obalne galerije Piran vidim kot bodočo referenčno ustanovo za digitalizirano in večplastno medijsko naravnanost vseh razvojnih dejavnosti, ki bodo v podporo tako našim ustvarjalcem kot domači in obči javnosti," je dodala kandidatka ter ocenila, da si morajo obalne galerije privoščiti bolj ambiciozne cilje.

Zadković je pred predstavitvijo izrazil prepričanje, da bodo svetniki glasovali za strokovnost, med samo razpravo pa je večkrat poudaril, da je občinsko vodstvo pri izbiri kandidatke sledilo zgolj stroki. Ob tem je zavrnil očitke o političnem kadrovanju in dodal, da je sam v zvezi s to točko dnevnega reda doživel veliko pritiskov in podtikanj. Naštel je reference kandidatke, ki je med drugim doktorska raziskovalka in štipendistka liverpoolske univerze, vodila oz. sodelovala pa je pri številnih projektih, vključno s paviljonom na Beneškem bienalu.

K imenovanju Ambrožič Verderberjeve je občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja dala negativno mnenje. Marko Juriševič (SD) je danes celo predlagal, da se občinskim svetnikom omogoči glasovanje o kandidatki Dušanki Đukić, ki je prav tako prišla v ožji izbor za direktorsko funkcijo, a je za razliko od Verderberjeve dobila pozitivno mnenje sveta zavoda, vendar je župan ni predlagal v imenovanje.

Juriševič: postopek imenovanja direktorja obalnih galerij ni bil transparenten

Juriševič je navedel, da so svetniki dobili na mizo nejasno in zavajajočo vsebino, saj ni bilo jasno, kdo je prejel pozitivno mnenje sveta zavoda in kdo ne. Prav tako k prvotni dokumentaciji ni bilo priloženo mnenje sveta delavcev.

"Iz tega smo razbrali, da je tak sklep, kot je bil oblikovan, zavajajoč. Ko smo to razkrili, smo predlagali svoj proti-sklep s kandidatko, ki je šla skozi razpisni postopek, bila izbrana v ožji izbor, bila predlagana svetu zavoda Obalnih galerij Piran, ki je podal pozitivno mnenje le za njo, in to soglasno," je poudaril svetnik SD in izpostavil, da postopek imenovanja direktorja obalnih galerij ni bil transparenten.

Marko Juriševič

Občinski svet je glasoval tudi o imenovanju poslovodje družbe Obalni tehnološki sklad. Izmed štirih prispelih vlog je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja povabila kandidate na razgovore in med njimi predlagala Nika Gamulina. Zadković je tudi pri predlaganju Gamulina izpostavil strokovnost izbire in navedel kandidatove reference kot doktorja znanosti in univerzitetnega raziskovalca. Svetniške razprave ni bilo, za Gamulina pa je glasovalo le 11 svetnikov, 12 jih je bilo proti.

V obeh primerih je zdaj pričakovati ponovitev postopkov o imenovanju, v vmesnem času pa bo župan Zadković na obe funkciji najverjetneje imenoval vršilca dolžnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Dean |  01 .12. 2020 ob  23: 21
Dajte no, tista nesnaga kustusinj Obalnih galerij Piran, želi postaviti njihovo oblikovalko, ki je v bistvu arhitektka, za direktorico galerijsjega zavoda, enako kot so za direktorico postavili upokojeno ravnateljico Osnovne šole Lucija, samo da tam vladajo te nesposobne kustusinje naprej. Poglejte samo strokovni status ostalih prijaviteljev na javni razpis za direktorja galerij, ki so par svetlobnih let po strokovnosti naprej od te njihove oblikovalke arhitekte, ki je zaposlena že itak v Obalnih galerijah Piran. Dajte, koga nategujejo te zatohle in nesposibne kustusinje. A niste že naredile dovolj škode kulturi na Obali. Kaj vas je potrebno zbrcaci v vaše debele riti, da šteka te, da ste v kurcu?