KAJ BO S TABO, POTNIŠKI TURIZEM? V najboljših letih v Kopru 150, v Piranu 50 križark, lani niti ene

Koper

Panogo pomorstva je lani močno zaznamovala pandemija covida-19. Na državnem statističnem uradu so pred evropskim dnevom pomorstva, 20. majem, izpostavili, da po več letih naraščanja števila ladij za križarjenje v slovenskih pristaniščih lani zaradi koronavirusa v Slovenijo ni priplula niti ena. 

Največ ladij za križarjenje, ki so, kot so poudarili na statističnem uradu, pomembne predvsem za turizem, v Slovenijo pripluje v poletnih mesecih. Sezona sicer običajno traja od maja do septembra, se pa vsako leto podaljša tudi v jesenske mesece.

Zaradi razglasitve pandemije, ki je najbolj prizadela prav turizem, lani v Sloveniji ni pristala nobena ladja za križarjenje, drugače pa je njihovo število v zadnjih letih naraščalo. Po podatkih statistikov se je najbolj povečalo leta 2018, ko sta v naših pristaniščih pristali 202 ladji za križarjenje, kar je bilo za 23 odstotkov več kot leto prej, ko jih je pristalo 164.

Leta 2019 jih je pristalo 178 ali 22 odstotkov manj kot v 2018, vendar pa so te pripeljale skupaj več potnikov. V slovenskih pristaniščih so namreč pristajale čedalje večje ladje za križarjenje, zato je število potnikov kljub manjšemu številu teh ladij stalno naraščalo, so zapisali na uradu.

V Slovenijo je leta 2017 s križarkami prispelo 73.595 potnikov, leto pozneje pa 108.682, kar na letni ravni predstavlja 48-odstotno rast. Leta 2019 jih je prispelo 117.890, kar je osem odstotkov več kot leto pred tem.

Največ ladij za križarjenje pristane v pristanišču Koper, ki ima potniški terminal tik ob mestnem jedru in se vse bolj uveljavlja tudi kot postojanka za potniške ladje. V zadnjih letih je mesto obiskalo od 130 do 150 ladij za križarjenje. V pristanišču Piran je letno pristalo od 30 do 50 ladij za križarjenje.

V vsa tri slovenska pristanišča sta sicer lani pripluli ali iz njih odpluli 2802 ladji, kar je 23 odstotkov manj kot leto prej. V 2020 je glede na leto prej drastično upadel predvsem promet potniških ladij. Ta ni dosegel niti en odstotek prometa iz leta 2019, so zapisali.

Evropski dan pomorstva Evropska unija obeležuje 20. maja. Njegov namen je ozaveščanje prebivalstva o priložnostih, ki jih ponuja pomorstvo, in o možnostih sodelovanja med državami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija