KADILCE BODO UDARILI PO ŽEPU: Zvišale se bodo cene nekaterih produktov

Slovenija

DZ je s 50 glasovi za in sedmimi proti potrdil novelo zakona o trošarinah. Ta med drugim določa, da se zemeljski plin za pogon vozil začasno do konca leta 2025 oprosti plačila trošarine. S tem Slovenija zasleduje cilje na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov v prometu.

Zakon znižuje prihodke državnega proračuna iz naslova trošarin v višini 0,4 milijona evrov letno, in sicer iz naslova znižanja trošarine za zemeljski plin za pogon vozil. Novela določa trošarine za vse vrste tekočin za elektronske cigarete. Prinaša obveznost plačila trošarine za vsa polnila, za elektronske cigarete, tudi tista brez nikotina. Znesek trošarine za polnila z nikotinom ostaja nespremenjen v višini 0,18 evra za mililiter polnila. Za tiste brez nikotina pa uvaja trošarine v višini 0,08 evra za mililiter polnila.

Z obdavčitvijo vseh polnil za elektronske cigarete se bo zvišala davčna obremenitev in posledično maloprodajna cena. Na ministrstvu za finance si finančnega učinka na ta račun ne obetajo, pričakuje pa se pozitiven učinek z zdravstvenega vidika.

Novela se usklajuje z evropsko direktivo glede vključitve italijanske občine Campione d'Italia in italijanskih voda Luganskega jezera v območje EU, in direktivo, ki določa oprostitev plačila DDV in trošarin za obrambna prizadevanja v okviru EU z namenom izenačitev oprostitve, kot te veljajo za obrambna prizadevanja pod okriljem zveze Nato. S predlaganimi spremembami se med drugim za upravičence, ki opravljajo dejavnost in uveljavljajo vračilo trošarine, s 1. januarjem 2022 odpravlja vlaganje zahtevkov za vračilo plačane trošarine v papirni obliki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija