KACIN PRAVI, DA BODO UKREPALI TAKOJ: "Nobena odločitev vlade ni pod vprašajem"

Slovenija

Vlada bo po odločitvi ustavnega sodišča, da so ukrepi glede izobraževanja na daljavo neveljavni, znova odločala o ukrepih in jih bo "glede na stališče, da gre za predpise", objavila tudi v uradnem listu, je služba vlade za zakonodajo zapisala v izjavi, prebrani na dopoldanski vladni novinarski konferenci o razmerah glede covida-19.

Ustavno sodišče je namreč v četrtek odločilo, da sklepi vlade o izobraževanju na daljavo ne veljajo, ker niso bili objavljeni v uradnem listu. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. Za neveljavne je označilo sklepe vlade, s katerimi je ta podaljševala ukrepe za zajezitev epidemije v vzgoji in izobraževanju, sprejete v obliki odlokov, in sklep ministrice za izobraževanje o izobraževanju na daljavo. Ocenilo je, da gre za predpise, ki morajo biti objavljeni v uradnem listu, sicer niso veljavni.

Vladna služba za zakonodajo je v izjavi za javnost poudarila stališče vlade, da so bili vsi ukrepi za obvladovanje epidemije sprejeti na podlagi strokovnih podlag, da so nujni za reševanje življenj ljudi in za ohranjanja njihovega zdravja. Po prepričanju vlade so bili sprejeti na pregleden in javen način ter po njenem mnenju tudi ustrezno predstavljeni in objavljeni. Vse navedeno po mnenju vlade velja tudi za akte, s katerimi je podaljševala ukrepe. "Tudi o teh ukrepih je bila takoj obveščena javnost in posebej še DZ," so zapisali. Odločitev ustavnega sodišča je bila za vlado nepričakovana, "saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe, ni postavilo na takšno stališče".

Vlada poleg tega še dodaja, da odloki sami niso omejili svoje veljavnosti "in bi torej morali veljati, dokler niso razveljavljeni". Zato je bilo po mnenju vlade sprejemanje sklepov o podaljšanju ukrepov ustrezno. "Vsekakor pa bo vlada z načelom pravne države upoštevala odločitev ustavnega sodišča in bo o ukrepih na podlagi strokovnih izhodišč znova odločala. Glede na stališče ustavnega sodišča, da gre za predpise, bo zadevna besedila objavila v uradnem listu," je zapisano v izjavi, ki jo je na novinarski konferenci prebral vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kot je dodatno povedal Kacin, bo vlada pripravila celovit odgovor glede delne odločbe in sklepa ustavnega sodišča ter tudi ukrepala. "Ukrepala bo takoj in ne bo čakala tri dni," je dejal.

Vse odločitve vlade glede ukrepov za zajezitev epidemije so bile tudi po njegovi oceni jasne in pregledne, "zakaj je prišlo do tega, da nekatere niso bile objavljene v uradnem listu, pa še ne vemo". "Pregledujejo celotno komunikacijo med vladnimi institucijami in ko bo odgovor znan, bo vlada odgovorila tudi na to vprašanje," je dejal.

Ni pa nobena odločitev vlade po Kacinovih besedah pod vprašajem. "Če bo treba, bo vlada znova sprejela odločitve in poskrbela za kontinuiteto izvajanja ukrepov, namenjenih zaščiti zdravja ljudi," je dejal. Ni pa želel špekulirati, ali so zaradi odločitve ustavnega sodišča pod vprašajem tudi kakšne druge odločitve vlade.

Poudaril je še, da se bo vse, "kar velja za delo izobraževalnega sistema, nadaljevalo" in da se, "kar zadeva način izobraževanja, s ponedeljkom ne spreminja nič". Ob tem je izpostavil, da se ustavno sodišče še ni opredelilo niti glede vprašanja prepovedi zbiranja v osnovnih šolah s prilagojenim programom ter v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .12. 2020 ob  20: 50
da ni mogoče za skulpturo pred parlamenotm poziral KacinjQuery1123003133427956165957_1607111263700?
ojoj |  04 .12. 2020 ob  16: 38
@vseved, med temi pametnjakoviči si tudi ti, samo na drugačen način, samo tebi razumen način. Včasih se ne morem načuditi tvojim komentarjem, kar ti sestaviš in objaviš, pa ti sploh kdaj preberes kaj napišeš? Tudi zaradi tebe bodo izredne razmere, zapomni si to! Jaz osebno ne podpiram to kar nam vlada dela ti podpiraš to kar vlada dela in kaj imava skupnega? Oba bova zaprta v karanteni, tebi prav al ne ( to je primer ) razumeš? Pa lep dan vsem dobrim ljudem. ( tudi tebi seveda )
darko56 |  04 .12. 2020 ob  16: 22
-2
nekaj je treba vedeti, vladna služba za zakonodajo , je strokovni in ne politični organ. zdej, če gre tukaj za namerno nagajanje, je prav, da vlada ukrepa in prepreči, da se podobne nezakonitosti, ne bi dogajale tudi v bodoče. če pa je zgolj kiks, pa imamo za to pravna sredstva, kar se je v tem primeru tudi potrdilo!
Obala1 |  04 .12. 2020 ob  14: 47
Gantar a te ni sram da mladini kradeš življenja? Za teh par ficungov ki jih dobis pod mizo. Je to vredno tega? Kacin Go home. Pregovor pravi da imamo taksno vlado kaksno si zaslužimo ...a smo res vsi toliko pokvarjeni In neumni ?
darko56 |  04 .12. 2020 ob  14: 19
eno od pravnih načel, je tudi "vacatio legis". in zdej so se ti permisivci obesli nanj...
Martin Kacur |  04 .12. 2020 ob  13: 53
Ti ustavni sodniki so pa res zaostali. Vsi odloki so bili objavljeni. Na twiterju.
kokodek |  04 .12. 2020 ob  13: 50
izredno stanje je za to vlado normalno stanje
pinkopalinko |  04 .12. 2020 ob  13: 35
10
In zakaj bi razglasili izredno stanje? Ker so bebci svoje sklepe objavili na Twitterju, namesto v Uradnem listu?
vseved |  04 .12. 2020 ob  13: 33
-4
Končni rezultat bo razglasitev izrednega stanja ! Bomo videli kje bodo vsi ti pametnjakoviči ?