KACIN O AKTUALNEM STANJU: "Še vedno smo precej daleč od prvega mejnika, se pa povprečje vseeno opazno znižuje"

Slovenija

V Sloveniji so v sredo opravili 11.494 PCR in hitrih testov ter potrdili 1767 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 25,1 odstotka, hitrih testov pa šest odstotkov. Hospitaliziranih je bilo 1266 covidnih bolnikov, 199 jih je potrebovalo intenzivno nego. Domov so odpustili 80 oseb, 23 jih je umrlo.

Po podatkih vlade so v sredo opravili 5637 PCR testov in z njimi potrdili 1415 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 25,1 odstotka. V sredo so opravili tudi 5857 hitrih testov in z njimi odkrili 352 okužb. Pozitivnih je bilo torej šest odstotkov hitrih testov.

V sredo je bolnišnično oskrbo potrebovalo 22 bolnikov več kot dan prej, vendar sedem manj na oddelku intenzivne terapije. V sredo je umrlo tudi pet oseb več kot v torek. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je skupno umrlo 3070 oseb, pri katerih so potrdili okužbo s koronavirusom.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je državi trenutno 23.167 aktivnih primerov okužbe. Do vključno srede so v elektronskem registru cepljenja zabeležili 29.561 oseb, ki so bile cepljene s prvim odmerkom cepiva.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je bilo po besedah Kacina danes zjutraj hospitaliziranih 330 covidnih bolnikov, od tega 58 na intenzivni terapiji. V mariborskem UKC skrbijo za 184 bolnikov s covidom-19, na intenzivnem zdravljenju jih je 44, so sporočili iz bolnišnice.

Sedemdnevno povprečje števila okuženih na ravni države trenutno znaša 1540, dan prej je znašalo 1668, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Še vedno smo precej daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje. Se pa povprečje vseeno opazno znižuje," je dejal. Dodal je še, da je tudi reprodukcijsko število padlo malo pod ena.

Da bi prvi mejnik za sproščanje ukrepov dosegli v najkrajšem možnem času, se moramo po Kacinovih besedah prav vsi dosledno držati veljavnih ukrepov in ravnati, kot da smo okuženi, se pravi samozaščitno. "To je še posebej pomembno ob prihajajočem vikendu, ki naj bi bil po napovedih vremenoslovcev zelo lep," je poudaril. Zato vlada poziva vse, ki se bodo čez vikend odpravili na izlet v naravo, k doslednemu spoštovanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa.

Kacin je še opomnil, da so v neposredni bližini Slovenije že zaznali primere britanske različice novega koronavirusa, ki se širi veliko hitreje. "Zato na tem mestu še posebej poziv vsem, ki zaradi dela ali kakšnih drugih dovoljenih izjem prehajate mejo, da dosledno nosite masko, se ne družite z ostalimi in držite medsebojno razdaljo. Bodite pozorni na vsak simptom in ob testiranjih opozorite osebje, od kod ste prišli," je poudaril.

Doslej novega seva v Sloveniji sicer še niso potrdili, a glede na to, da precejšnje število ljudi zaradi dela prehaja državno mejo, se po besedah Kacina lahko zgodi, da se bo novi sev pojavil tudi pri nas. "To bi lahko izrazito negativno vplivalo na našo epidemiološko sliko, česar pa si nihče ne želi," je še dejal vladni govorec.

Ocenil je tudi, da so se težave pri zamejevanju epidemije začele, ko epidemiologi NIJZ niso več mogli slediti vsem stikom in ko je ministrstvo za zdravje ugotovilo, da ne morejo izdajati vseh karantenskih odločb. Vlada po besedah Kacina ocenjuje, da ima NIJZ večje potenciale, kot pa so bili do zdaj aktivirani.

S podaljšanjem epidemije za 60 dni je vlada, kot je dejal Kacin, jasno sporočila, da razmere niso rožnate in se bo cepljenje nadaljevalo daleč v pomladne mesece, preden bomo zagotovili zadostno precepljenost. Kot je napovedal, bi epidemijo lahko tudi predčasno prekinili ob registraciji cepiva AstraZenece konec tega meseca ali v začetku februarja ter večjim dobavam za cepljenje večjega dela prebivalstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .01. 2021 ob  13: 32
za velike denarje in za hec še vedno na TVjQuery1123036021754802014827_1610627455080?!!!!