KACIN NAPOVEDAL, KDAJ BO MOŽNO IZBIRATI MED CEPIVI: Fafanglovo "vmešavanje" razume kot "samoprijavo zaradi neuspešnega dela" (VIDEO)

Slovenija

V tem tednu so cepilni centri po državi prejeli več kot 100.000 odmerkov cepiv za cepljenje proti covidu-19, je danes povedal nacionalni koordinator za logistični del cepljenja Jelko Kacin. Po njegovih navedbah bodo lahko posamezniki izbirali med cepivi takrat, ko bo država lahko tedensko cepilnim centrom razdelila 150.000 odmerkov.

Jelko Kacin

Kdaj bo to, še ni jasno, saj od proizvajalcev cepiv ne prejemajo napovedi o količinah dobavah za več kot 14 dni vnaprej, je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 pojasnil Kacin. Ob tem je dodal, da se Evropska komisija ni kar tako odpovedala cepivu AvstraZenece, ampak komisija v imenu 27 držav članic EU s sodno izterjavo zahteva dobave 90 milijonov odmerkov cepiva tega proizvajalca, ki "nam jih ta še ni dostavila, pa bi jih morala dostaviti do konca meseca junija". Dejstvo pa je, da ob takih zamudah in v takih razmerah dodatnih pogodb za dodatne količine 100 milijonov odmerkov z AstraZeneco ne bo sklepala, saj to podjetje še v veljavni pogodbi določenih količin ni dostavilo.

Zato je Kacin zagotovil, da je cepiva AstraZenece dovolj za vse, ne le za drugi odmerek, ampak tudi za nadaljevanje cepljenja. Ta teden se v Sloveniji največ cepi s Pfizerjem (več kot 50 odstotkov), tretjina cepiv je AstraZenece, sledi Johnson & Johnson s skoraj devetimi odstotki, najmanj pa z Moderno (šest odstotkov). Med vsemi odmerki bo ta mesec 70 odstotkov šlo za prvi, 30 odstotkov pa za drugi odmerek. Pri cepivu Johnson & Johnson sicer zadošča že en sam odmerek.

Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom z enim odmerkom se približuje 30 odstotkom, z drugim odmerkom pa 15 odstotkom. Ob tem je v državi več kot 200.000 prebolevnikov, zato je delež tistih, ki so protitelesa razvili s prebolevanjem covida-19, velik in upoštevanja vreden, meni. Po njegovih besedah so prebolevniki med prednostnimi skupinami za cepljenje, saj jih je treba pravočasno cepiti z enim poživitvenim odmerkom.

Po Kacinovem mnenju je cepilni center v Celju, ki ga je v torek obiskal, lahko v marsičem za zgled in spodbudo podobnim ali večjim centrom, "saj tu in tam še kar oklevajo in še kar sporočajo, da ne vidijo možnosti in potreb za posodobitev svojega dela, za boljšo organizacijo in racionalizacijo".

Glede organizacije cepljenja v cepilnem centru v Ljubljani pa je dejal, da je ena njihovih težav pri vabljenju k cepljenju - nekateri namreč prejmejo več vabil - v tem, da uporabljajo sistem vabljenja Gospodar zdravja. To jim je, kot pravi, skušal večkrat dopovedati.

Mario Fafangel

Večer je danes poročal, da je predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel predlagal, da bi se glede na razpoložljiva cepiva lahko vsak odločil, s katerim cepivom želi biti cepljen. Kot je dejal, ima glede cepiv proti covidu-19 vsak zelo močno stališče. "Ko je cepivo na voljo, je treba dobro razmisliti, koliko truda je vredno vlagati v prepričevanje, da se cepijo ravno z določenim cepivom, kajti gre za ljudi, ki bi se sicer cepili, bi pa si želeli zaradi bolj ali manj utemeljenih razlogov cepiti z enim ali drugim cepivom," je dejal Fafangel.

Kacin je danes dejal, da Fafangel ni pooblaščen za to, da razlaga, koliko cepiv imamo. Fafanglove izjave glede transparentne komunikacije pa Kacin razume kot "samorefleksijo oz. samoprijavo zaradi neuspešnega dela". Dodal je, da NIJZ ravno danes zaganja promocijsko kampanjo cepljenja proti covidu-19 in da je to način pojasnjevanja, zakaj je tudi cepivo AstraZenece dobro cepivo.

Na NIJZ so ob tem pojasnili, da kampanja promocije cepljenja proti covidu-19 traja že več mesecev, se pa v zadnjem času intenzivira.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  13 .05. 2021 ob  07: 35
Kaco , ti si pa največji strokovnjak ritolizniški.
SudoMaGodo |  12 .05. 2021 ob  14: 52
Drugače berem danes kako se po državi hodijo cepit mlajši od 40 let, v Kopru pa še marsikdo pod 60 ni dobil poziva. Zakaj?